Mazurek orzech laskowy (Gianduia) • przepis • składniki • przygotowanie
Mazurek z orzechem laskowym, nazywany także mazurkiem Gianduia, to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Pasta z orzechów laskowych i czekolady włoskiego pochodzenia, nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować mazurek z masą orzechowo-czekoladową Gianduia? Sprawdź nasz przepis na ten pyszny wypiek!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY MĄKĘ Z PROSZKIEM I SOLĄ
W dużej misce połącz ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI I DODAJEMY DO SUCHYCH
W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych i wymieszaj.
ZAGNIATAMY CIASTO
Zagniataj ciasto, aż stanie się jednolite. Owiń je folią.
SCHŁADZAMY CIASTO
Schowaj ciasto do lodówki na 30 minut, aby mogło się schłodzić.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z lodówki . Podziel ciasto na dwie części – spód i dekorację. Rozwałkuj większą część na grubość ok. 1,5 cm. Przenieś ciasto do formy i rozłóż je na niej, dociskając boki. Drugą część zroluj i rozłóż po bokach, aby utworzyć ramkę. Możesz delikatnie przycisnąć ją widelcem.
PIECZEMY CIASTO NA MAZURKA
Wstaw formę z ciastem do piekarnika na ok. 30 minut.
WYCIĄGAMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozwól mu wystygnąć.
PRAŻYMY ORZECHY
Na suchej patelni upraż orzechy, aż zaczną intensywnie pachnieć. Gdy nabiorą rumianego koloru, ściągnij patelnię z kuchenki i ostudź je.
MIELIMY ORZECHY
Umieść orzechy laskowe w blenderze. Zmiel orzechy na gładką pastę.
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Czekoladę posiekaj, a następnie rozpuść w mikrofalówce.
DODAJEMY SKŁADNIKI DO CZEKOLADY
Do rozpuszczonej czekolady, dodaj cukier puder, olej oraz masę orzechową. Zblenduj, by uzyskać jednolitą masę.
SMARUJEMY CIASTO
Gotowym, domowym kremem Gianduia wysmaruj środek mazurka.
OZDABIAMY MAZURKA
Ozdób mazurka, układając na wierzchu drzewko z kandyzowanej skórki pomarańczowej i blanszowanych migdałów. Trawę pod drzewkiem ułóż z kandyzowanej skórki cytrynowej, wolne przestrzenie wokół dekoracji ozdób cukrową posypką. Opcjonalnie możesz wsadzić mazurka do lodówki na 30 minut, aby lekko utwardzić krem z wierzchu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
34943,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
3494,4 kcal
Tłuszcz
318,4 g
Węglowodany
128,7 g
Błonnik
48,7 g
Białko
80,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Carpaccio di bresaola
Klasyczny przepis kuchni włoskiej, w którym główną rolę odgrywa jakość cenionych na całym świecie składników – takich, jak długo dojrzewająca wędlina wołowa. Zasmakuj w carpaccio di bresaola!

Kanapki na imprezę z bagietki — przepis na mini kanapki z brzoskwiniami i burratą
Nasze mini kanapki z bagietki na imprezę to prawdziwa uczta dla zmysłów! Zestawienie kremowej burraty, lekko pikantnej karmelizowanej brzoskwini, chrupiących orzeszków piniowych i świeżej bazylii tworzy niepowtarzalną kompozycję, której nie powstydziłaby się żadna włoska gospodyni.

Biscotti z migdałami i orzechami
Ciasteczka inspirowane włoskim przysmakiem – biscotti. W przepisie Kingi są pełne orzechów i idealnie nadają się do porannej kawy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami
Gotowana w ciemnym piwie, smażona w cieście naleśnikowym chrupiąca kaczka z pewnością Ci zasmakuje.

Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!

Zielone warzywa z dipem romesco
Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!

Sernik z malinami
Delikatna, puszysta masa twarogowa i maliny w słodkim żelu – klasyczne połączenie smaków, które trafia w każdy gust.

Sos do ravioli
Ravioli to małe, kwadratowe pierożki z ciasta makaronowego wypełnione bogatym nadzieniem, które serwuje się z dodatkiem sosów. Odpowiednie połączenie sosu wraz z nadzieniem tworzy prawdziwą kulinarną magię, dopełniając się wzajemnie. Poznaj nasz pomysł na aromatyczny sosy do ravioli!