Malowane serce czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowy, domowej roboty prezent lub czekolada z dodatkami na każdą okazję, czyli malowane serce czekoladowe. Przygotuj ten deser i zaskocz bliskich pysznym podarunkiem.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czekoladę deserową roztapiamy i schładzamy do ok. 31-32°C. Morele kroimy na mniejsze kawałki.
WYLEWAMY SERCE Z CZEKOLADY
Na płaskiej desce do krojenia rozkładamy pergamin i układamy na nim formę w kształcie serca. Do formy wlewamy roztopioną czekoladę i delikatnie ruszamy deską, aby czekolada równomiernie rozłożyła się na dnie.
DODAJEMY SUSZONE OWOCE I CIASTKA
W czekoladowym sercu układamy suszone owoce i ciasteczka tak, aby były częściowo zatopione w czekoladzie. Tak przygotowane czekoladowe serce schładzamy przez ok. 30 minut.
SZPRYCUJEMY NAPIS Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Białą czekoladę również roztapiamy i studzimy do ok. 31-32°C. Następnie przelewamy czekoladę do kornetu i odcinamy niewielki fragment na końcu. Na gładkiej stronie czekoladowego serca za pomocą białej czekolady piszemy dowolną wiadomość, np.Dla babci i dziadka.
MALUJEMY NA CZEKOLADZIE
Wykorzystując jadalne barwniki, malujemy kwiatki, listki i inne dowolne kształty. Kiedy malunki wyschną, czekoladowe serce możemy przechowywać nawet do dwóch tygodni, w razie potrzeby – zapakowane, w temperaturze pokojowej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2436,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
609,2 kcal
Tłuszcz
33,2 g
Węglowodany
70,3 g
Błonnik
1,1 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka fitness
Niesamowicie prosta, szybka, zdrowa i pyszna sałatka z owoców i suszonej żurawiny doda Ci energii w gorący letni dzień!

Ciasto dyniowe
Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.

Kruche ciasteczka z herbatą
Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową
Szukasz przepisu na pyszne danie, które pachnie latem i smakuje Grecją? Już nie musisz! Przygotuj halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową i rozkoszuj się tym posiłkiem, który będzie idealną, lekką kolacją.

Tarta z owocami kaki
Piękny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser? Taka właśnie jest tarta z owocami kaki! Koniecznie sprawdź, jaka jest pyszna i jak szybko można ją przygotować.

Ciasto precelkowe bez pieczenia
Słodko-słone połączenie gorzkiej czekolady, precelków i szczypty soli w tym pysznym cieście zapadnie w pamięć na długo! Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym deserem bez pieczenia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
Risotto z groszkiem i pancettą, znane we Włoszech pod nazwą „Risi e Bisi” to jedno z kultowych dań serwowanych w Wenecji i okolicach. Soczysty groszek w połączeniu z kremowym ryżem i słonym, długo dojrzewającym boczkiem tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Jak przyrządzić to pyszne danie i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania? Poznaj tajniki przyrządzania Risi e Bisi!

Placek kokosowo-malinowy
Kruchy spód, delikatna masa kokosowa i świeże maliny tworzą tradycyjny polski deser. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!

Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
Drobiowe udka duszone ze szpinakiem, a do tego pieczone, chrupiące ziemniaki na ostro. Kurczak inny niż wszystkie!