Makaron z buraczanym pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonałe danie, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealne na obiad z rodziną lub przyjaciółmi!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W ŚREDNIM
garnku gotujemy wodę.
GDY ZACZNIE WRZEĆ,
wkładamy do niej buraki i gotujemy około 30 minut, aż staną się miękkie.
WYJMUJEMY BURAKI Z
wody i studzimy.
W TYM CZASIE
w osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości. ODCEDZAMY.
BURAKI OBIERAMY ZE
skóry, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera.
DODAJEMY CZOSNEK I
orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. MIKSUJEMY.
DODAJEMY STARTY SER,
przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
JEŚLI MASA JEST
zbyt gęsta, dodajemy oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.
DO UGOTOWANEGO MAKARONU
dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3178 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
794,5 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
111,2 g
Błonnik
30,4 g
Białko
30,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dacquoise orzechowe
Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.

Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
Idealne ciasto na wiosnę i nie tylko! Przygotuj je i zaskocz bliskich tym wyglądającym jak jajka sadzone na leśnym mchu smakołykiem.

Pasta z sosem tuńczykowym
Pasta z sosem z tuńczyka to świetny pomysł na obiad przygotowany przy użyciu robota kuchennego MC Smart. To szybkie i aromatyczne danie, które będzie gotowe w mniej niż pół godziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
Lubisz szparagi i zupy? Polubisz ten przepis! Przygotuj krem z zielonych szparagów z chrupiącym dodatkiem: paluszkami grissini owiniętymi szynką długo dojrzewającą.

Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką
Wypróbuj przepis podróżnika, Tomasza Korgola, na sałatkę azjatycką z makaronem i kaczką!

Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
Wiosenne i lekkie danie według Karola Okrasy? Łosoś gotowany z salsą z botwinki oraz maślanymi szparagami. Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Boczek rolowany
Boczek rolowany to klasyczne, domowe mięso, które idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek na świąteczny stół, jak i na co dzień – na kanapki lub jako przekąska. W naszym przepisie pokażemy, jak krok po kroku przygotować soczysty i doskonale doprawiony boczek, który rozpływa się w ustach.

Nocna owsianka białkowa z nasionami konopi
Owsianka, która po wymieszaniu składników praktycznie robi się sama! Przygotuj pyszne śniadanie na słodko wieczorem i ciesz się gotową dawką energii o poranku.

Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami
Tosty na słodko? Czemu nie! Ta propozycja naprawdę kusi smakiem… Wystarczy chrupiąca bułka, masło orzechowe i owoce!