Lazania - szybka wersja • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
LISTKI ODERWANE Z KILKU
gałązek tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, po czym podsmażamy czosnek, tymianek i przesiekaną kiszoną kapustę. Dodajemy 2 łyżeczki miodu, posiekaną papryczkę chili i czarny pieprz. Smażymy jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając. Kapustę przekładamy do miski. Na tej samej patelni na odrobinie oliwy smażymy 2 rodzaje mięsa mielonego. Następnie łączymy z przygotowaną wcześniej kapustą. Jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory pelati. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Farsz do lasagne doprawiamy odrobiną miodu, pieprzem, solą i papryczką chili. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i mieszamy.
SIEKAMY BAZYLIĘ, POZOSTAWIAJĄC KILKA
gałązek do ozdoby gotowego dania. Na dnie garnka podgrzewamy odrobinę wody. Następnie dodajemy mleko i zagotowujemy. Doprawiamy gałką muszkatołową i dodajemy posiekane ząbki czosnku. W drugim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy, ciągle mieszając, aż do uzyskania jasnozłotego koloru. Do gorącego mleka dodajemy porcjami zasmażkę i intensywnie mieszamy trzepaczką aż do uzyskania gładkiego, niezbyt gęstego sosu. Doprawiamy solą, białym pieprzem, bazylią i łyżką drobno pokrojonych, suszonych pomidorów. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 180°C.
Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Na dno wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Nakładamy płaty makaronu, porcję beszamelu oraz farsz mięsny. Czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia naczynia. W zależności od wielkości naczynia powstaną 3-4 warstwy. Ostatnią warstwę makaronu polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy startym serem grana padano. Lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy minimum 45 minut. Upieczone lasagne kroimy na prostokątne porcje i podajemy udekorowane listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5348,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
891,4 kcal
Tłuszcz
25 g
Węglowodany
127,2 g
Błonnik
44,8 g
Białko
44,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.

Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
Zupa w prawdziwie greckim stylu! Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad.

Masło kasztanowe
Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś kaczki glazurowana z czerwoną kapustą i pyzami
Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!

Sernik z malinami
Delikatna, puszysta masa twarogowa i maliny w słodkim żelu – klasyczne połączenie smaków, które trafia w każdy gust.

Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
Lubisz zaskakujące połączenia smakowe w swoich deserach? Jeśli tak, ten przepis będzie idealny! Koniecznie spróbuj klasycznego daquoise w połączeniu z pysznym musem z gorgonzoli.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Risotto pomidorowe
Risotto pomidorowe to danie, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Połączenie kremowego ryżu z soczystymi pomidorami to duet idealny, który nigdy się nie znudzi. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować to ponadczasowe danie i to po mistrzowsku? Poniżej zdradzimy Ci przepis na wyśmienite risotto pomidorowe!

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!