Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj przygotować lasagne w nowej odsłonie - z wykorzystaniem mozzareli i aromatycznych suszonych pomidorów.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DYNIĘ PIECZEMY
w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez mniej więcej 40 minut, aż będzie miękka.
NASTĘPNIE WYCINAMY Z
dyni miąższ.
MASŁO ROZPUSZCZAMY NA
patelni, dodajemy mąkę i smażymy do momentu, aż powstanie lekka zasmażka.
DODAJEMY ZIMNE MLEKO
i gotujemy.
DODAJEMY GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ
oraz 1 posiekany ząbek czosnku.
MIĘSO PRZESMAŻAMY NA
patelni, aż nabierze lekko brązowego koloru, dodajemy posiekaną cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku, smażymy około 1 minuty.
NASTĘPNIE DODAJEMY DO
mięsa pomidory pelati i gotujemy około 3 minut.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONY
miąższ dyni, pokrojone w kostkę suszone pomidory, posiekaną bazylię.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem.
NA KONIEC DODAJEMY
do sosu niewielką ilość sosu beszamelowego, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
MAKARON GOTUJEMY AL
dente w osolonej wodzie.
PLASTRY MAKARONU PRZEKŁADAMY
warstwą mięsa z dynią, pozostałym beszamelem smarujemy wierzch lasagne, a na koniec dekorujemy ją serem mozzarellą porwanym na mniejsze kawałki.
LASAGNE PIECZEMY W
piekarniku nagrzanym do 170°C mniej więcej przez 30-40 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6567,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
820,9 kcal
Tłuszcz
29,4 g
Węglowodany
97,9 g
Błonnik
9,3 g
Białko
46 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śniadaniowa granola
Zobacz, jak przygotować domową granolę, która zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni! Z dodatkiem pysznych owoców i jogurtu jest doskonała na śniadanie!

Frytki z cukinii
Frytki z cukinii to smaczna alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Ta chrupiąca i lekka przekąska jest łatwa w przygotowaniu i bez trudu przyrządzisz ją w zaciszu swojej kuchni. Dzięki zastosowaniu przypraw i różnorodnych dodatków, frytki z cukinii mogą stać się wyrafinowanym daniem, które zadowoli każdego smakosza. Odkryj, jak je zrobić!

Tarator, bułgarski chłodnik
Orzeźwiająca przekąska na upalne dni – delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórka i orzechów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Miętowe torciki z jagodami
Idealny deser dla fanów miętowych słodkości. Torciki z ciasta kruchego z miętowym kremem i jagodami!

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym to danie inspirowane włoskim bogactwem smaków i aromatów. Ta niezwykle pyszna kompozycja makaronu, soczystego kurczaka i aromatycznych pomidorów to gratka dla wszystkich fanów śródziemnomorskiego stylu gotowania. Jak przyrządzić pyszny makaron z kurczakiem w pomidorach? Poznaj nasze triki!

Babeczki leśny mech
Wyjątkowe babeczki inspirowane znanym ciastem leśny mech! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła i zadbaj o kolorowy, słodki dodatek, który świetnie sprawdzi się chociażby na wielkanocnym stole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!

Ciasto Shrek
Ciasto Shrek to kolorowe, warstwowe ciasto, które ujmuje zarówno dzieci, jak i dorosłych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu zielonemu kolorowi, który nawiązuje do popularnej postaci z bajki. To połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i orzeźwiającego smaku galaretki oraz innych pysznych składników, któremu nie da się oprzeć! Już dziś sprawdźcie, jak smakuje ciast Shrek!

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!