Kruche babeczki z rabarbarem i bezą • przepis • składniki • przygotowanie
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYPEŁNIAMY FOREMKI KRUCHYM CIASTEM
Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy schłodzone masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża. Gdy zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy (niezbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 45–60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3–4 mm i wkładamy do foremek. Foremki wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Schłodzone babeczki prosto z lodówki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu), na ok. 10–12 minut. Obserwujemy ciasto. Babeczki powinny mieć jasnozłoty kolor. Wyciągamy foremki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia (ciasta nie wyciągamy z foremek).
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Rabarbar myjemy, kroimy na cząstki o grubości ok. 1 cm. Mieszamy z konfiturą truskawkową. Przekładamy na patelnię i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok. 1 minuty i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzonym nadzieniem wypełniamy babeczki.
SZPRYCUJEMY BEZĘ NA BABECZKI
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy, dodając stopniowo cukier. Pod koniec ubijania, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy bezę na przygotowane babeczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kolejne 15–20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2370 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
237 kcal
Tłuszcz
7,9 g
Węglowodany
37,7 g
Błonnik
4,5 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!

Fantazja jabłkowo-winogronowa
Ciasto składające się z jasnego biszkoptu, jabłkowego musu i warstwy galaretki z owocami. W sam raz do kawy lub herbaty!

Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
Niebanalny pomysł na kurczaka. Wspaniały aromat orzechów i oryginalny sos sprawiają, że to danie jest wyjątkowe.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
Niezwykle aromatyczny sernik ze słodką, czekoladową polewą – wyjątkowy deser, który z pewnością pokocha każdy łasuch.

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze
Jedna blacha i wiele składników, których połączenie stworzy pełnowartościowy obiad dla całej rodziny! Z przepisem Kingi zaoszczędzisz czas i podasz najbliższym coś naprawdę pysznego. Sprawdź!

Marynowane pieczarki w słoiku
Lekko cytrusowa marynata świetnie podkreśli delikatny smak pieczarek. Przygotuj pieczarkowe przetwory, po które sięgniesz zawsze wtedy, kiedy będziesz potrzebować domowego dodatku do obiadu!

Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.