Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY KASZĘ
Kaszę gryczaną mieszamy z 5 ml oliwy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kaszę pieczemy przez ok. 15 minut, aż będzie chrupka i zarumieniona.
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Szalotkę i czosnek bardzo drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość małą kostkę. W garnku rozgrzewamy pozostałą oliwę i szklimy na niej szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, kurkumę i bulion. Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
BLENDUJEMY ZUPĘ NA KREM
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy upieczoną dynię, mleko i odżywkę białkową. Całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PODAJEMY KREM Z DYNI
Gotowy krem przelewamy do misek, oprószamy chrupiącą kaszą gryczaną i opcjonalnie dekorujemy odrobiną śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
912,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
456,4 kcal
Tłuszcz
11,4 g
Węglowodany
75,1 g
Błonnik
6,2 g
Białko
17,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!

Proteinowy deser z ciasteczkami cantuccini
Szybki w przygotowaniu i pełen protein słodki deser z dodatkiem włoskich ciasteczek, musu i świeżych owoców. Świetny pomysł na coś słodkiego, co nadal jest fit!

Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
Masz ochotę na podwieczorek w adriatyckim stylu? Sięgnij po sardynki i podaj je w wyjątkowo pysznym towarzystwie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sloppy Joe — amerykańska kanapka z mięsem mielonym
Czy marzysz o soczystej, sycącej kanapce, która rozpływa się w ustach? Sloppy Joe to klasyczna amerykańska kanapka z mielonym mięsem, zanurzona w aromatycznym sosie pomidorowym. Sprawdź, jak zrobić tę bajecznie pyszną kanapkę!

Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią
Kotlet schabowy w chrupiącej panierce, smażony lub pieczony, z dodatkiem mizerii pachnącej koperkiem. A wszystko to w wersji odchudzonej, bo od Kingi Paruzel!

Quiche z tortilli
Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie ciasto à la panna cotta
Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.

Grecka sałatka Maroulosalata
Spróbuj jednej z najprostszych i najbardziej orzeźwiających sałatek w kuchni greckiej! Idealna na ciepłe dni, świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla.

Krem z brązowych pieczarek z gremolatą
Aromatyczny krem z brązowych pieczarek i borowików, czyli kwintesencja jesieni w misce, która dzięki dodatkowi gremolaty nie traci na świeżości. Przygotuj to danie i sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe połączenie smaków.