Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków • przepis • składniki • przygotowanie
Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY CAŁY BAKŁAŻAN
Bakłażan nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 25 minut we frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 180°C. Gotowy bakłażan lekko studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ Z OGÓRKÓW KISZONYCH
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę i koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy do ogórków. Następnie do warzyw dodajemy kwaśną śmietanę i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na bok, aby smaki miały czas się połączyć.
FORMUJEMY KOTLET Z BAKŁAŻANA
Po usmażeniu całego bakłażana, delikatnie go studzimy i obieramy ze skóry. Następnie delikatnie spłaszczamy go za pomocą ostrza noża, zostawiając końcówkę, aby się nie rozpadł. Rozbity bakłażan oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
PANIERUJEMY BAKŁAŻAN
W miseczce łączymy ze sobą napój sojowy, mąkę i przyprawę złocisty kurczak, aż powstanie dość gęsta pasta. Bułkę tartą przesypujemy na talerz. Bakłażan dokładnie pokrywamy pastą z przyprawami i następnie panierujemy w bułce tartej.
SMAŻYMY KOTLET Z BAKŁAŻANA
Opanierowany bakłażan przekładamy do frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 180°C i smażymy przez ok. 25 minut.
PODAJEMY DANIE
Kotlet z bakłażana podajemy od razu, z dodatkiem mizerii z kiszonych ogórków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
583,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
583,3 kcal
Tłuszcz
11,1 g
Węglowodany
106,9 g
Błonnik
15,8 g
Białko
19,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sorbet z mango, bananów i limonek
Szukasz pomysłu na domowe lody z owoców? Wypróbuj przepis Darii na orzeźwiający sorbet z mango, bananów i soku z limonek!

Ciasteczka jeżyki
Urocze, kolorowe i kruche ciastka w sam raz dla młodszych członków rodziny. Wypróbuj ten przepis na błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne jeżyki i zjedz je ze smakiem!

Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.

Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!

Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
Gęsty warzywny krem we francuskiej interpretacji! Sycąca zupa, która smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Francuskie tosty z boczkiem i serem
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
Na drugie śniadanie, lunch czy słodką przekąskę! Wypróbuj przepis na pyszne muffiny z kruszonką orzechową!