Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE
Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórce do miękkości, następnie studzimy. Obieramy i przecieramy przez praskę. Dodajemy jaja i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe kuleczki z dziurką – używamy do tego mąki pszennej, by ciasto się nie kleiło. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ
Czosnek i cebulkę dymkę drobno kroimy. Przesmażamy na oleju. Dodajemy śmietankę rozrobioną 150 ml wody. Gotujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku posiekaną papryczką chili i odrobiną startej skórki z cytryny. Dodajemy kapary i porwany na kawałki jarmuż. Dusimy na małym ogniu ok. 3 minut. Dodajemy kluski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kluski z jarmużem wykładamy na talerz i dodajemy wędzonego pstrąga, dekorujemy szczypiorem, chili i skórką otartą z cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2105,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
350,9 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
42,4 g
Błonnik
14,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym
Latem najlepiej smakują lekkie zupy! Przygotuj szczawiową na mocnym wywarze z gęsi i z efektownym jajem poszetowym.

Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!

Wiosenny twarożek ze śmietaną, rzodkiewkami i ziołami
Wesoły, jak szczypiorek na wiosnę, a do tego lekki i delikatny przepis Kingi na twarożek z pewnością zadowoli Twoje podniebienie i podniebienia Twoich gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karminadle - śląskie mielone
Karminadle to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Śląskie karminadle to idealna propozycja na rodzinny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Odkryj z nami, jak przygotować ten klasyczny przysmak w domowych warunkach!

Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.

Muffiny jajeczne z brokułami
Muffiny jajeczne stanowią smaczną i ciekawą alternatywę dla klasycznych wersji z mąki. Doskonałym przykładem są muffiny z dodatkiem brokuła, cheddara i tymianku. Jak zrobić tę pyszną przekąskę, będącą idealną propozycją dla osób unikających glutenu? Poznaj nasz sposób na babeczki jajeczne z brokułami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brownie z masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!

Kulebiak z łososiem
Kulebiak wcale nie musi być z kapustą. Decydując się na łososia też stworzysz wspaniałe danie. Wypróbuj nasz przepis.

Sernik czekoladowy
Pyszny przepis na sernik o czekoladowym smaku według przepisu Pawła Małeckiego!