Kimchi • przepis • składniki • przygotowanie
Kimchi, czyli popularny dodatek do dań w kuchni koreańskiej, możesz też przygotować w swoim domu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj słoik o pojemności 2 l z pokrywką Kapusta fermentuje po około 2-4 dniach.
ZANURZAMY KAPUSTĘ W ZALEWIE
GŁĄB KAPUSTY PEKIŃSKIEJ ODCINAMY, KAPUSTĘ DZIELIMY NA LIŚCIE I DOBRZE MYJEMY.
OSĄCZAMY I RWIEMY NA KAWAŁKI O WIELKOŚCI OK. 5 CM.
PRZEKŁADAMY DO DUŻEJ MISKI. 40 G SOLI ROZPUSZCZAMY W 1 LITRZE WODY I WLEWAMY DO KAPUSTY.
PRZYKRYWAMY TALERZEM, OBCIĄŻAMY (NP.
DUŻYM NACZYNIEM NAPEŁNIONYM WODĄ) I ODSTAWIAMY NA 5-6 GODZIN.
W TYM CZASIE KAPUSTĘ W ZALEWIE RAZ OBRACAMY.
KROIMY WARZYWA KAPUSTĘ ODCEDZAMY
na sicie, przekładamy do miski, zalewamy świeżą wodą i moczymy przez 5 minut.
Imbir oraz czosnek obieramy i drobno ścieramy.
Mieszamy z cukrem i chili.
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki.
Dodajemy z sosem sojowym do mieszanki składników.
DOPRAWIAMY KAPUSTĘ KAPUSTĘ PONOWNIE
odcedzamy i dobrze osączamy.
Następnie łączymy z mieszanką składników (możemy założyć jednorazowe rękawiczki, ponieważ chili w proszku może parzyć) i układamy warstwami w czystym, wypłukanym wrzątkiem i ostudzonym słoiku. 1½ łyżeczki soli rozpuszczamy w 750 ml wody i wlewamy do kapusty.
Kilkakrotnie delikatnie uderzamy w słoik, aby usunąć nadmiar powietrza.
Obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby kapusta znajdowała się pod powierzchnią cieczy.
Słoik luźno okrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i przykrywamy pokrywką.
Odstawiamy do fermentacji w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 2-4 dni.
Po tym czasie próbujemy kimchi i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
127,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
15,9 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
3,5 g
Błonnik
0,7 g
Białko
0,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kapuśniak z kimchi
Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.

Marynowane ogórki w stylu koreańskim
Ogórki marynowane w stylu koreańskim to nie tylko wyjątkowe składniki, ale też wyjątkowy kształt tego warzywa. Przekonaj się, że wystarczy prosty przepis, aby stworzyć pyszne przetwory!

Wegetariański bibimbap
Poznaj bibimbap – koreańską miskę rozmaitości, w której warzywa, ryż i sos tworzą niezapomniane połączenie smaków! Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!

Polędwiczka w pieprzu z brukselką
Szukasz pomysłu na łatwy i pyszny obiad? Spróbuj kruchej polędwiczki otulonej pieprzem i brukselki z dodatkiem ziołowego pesto!

Kapuśniak z kimchi
Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.

Chleb z orzechów laskowych
Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!

Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.