Kapusta z grzybami — wigilijny klasyk • przepis • składniki • przygotowanie
Czy jest coś bardziej tradycyjnego na świątecznym stole niż aromatyczna kapusta z grzybami? To danie, które od wieków gości w polskich domach, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Nasz przepis na świąteczną kapustę z grzybami to prawdziwa klasyka — spróbuj zrobić go wraz z nami!

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kapustę płuczemy w sicie i odciskamy z nadmiaru soku.
SMAŻYMY CEBULĘ
Na patelni rozgrzewamy olej i masło, a następnie wrzucamy cebulę. Smażmy, dopóki cebula się nie zeszkli. Ściągamy patelnię z kuchenki.
GOTUJEMY KAPUSTĘ
Do garnka przekładamy kapustę, usmażoną cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy także odcedzone grzyby oraz 100 ml wody po grzybach. Wszystko mieszamy, zalewamy 300 ml wody i ustawiamy na kuchence. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
DOPRAWIAMY KAPUSTĘ
Doprawiamy kapustę pieprzem i solą, mieszamy. Gotujemy przez 35 minut.
DODAJEMY CUKIER
Pod koniec gotowania dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy przez kolejne 10 minut, aż kapusta i grzyby zmiękną, a woda całkiem się zredukuje.
STUDZIMY I PODAJEMY KAPUSTĘ
Gotową kapustę lekko studzimy i wyciągamy z niej liście laurowe. Podajemy jeszcze ciepłą. Możemy ją także zawekować na później.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
688,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
98,4 kcal
Tłuszcz
3,2 g
Węglowodany
17,6 g
Błonnik
5,9 g
Białko
2,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka rybaka
Delikatny smak pora duszonego ze śmietaną łączy się ze szlachetnym smakiem łososia w przepysznych kanapkach rybaka! Są idealne na śniadanie lub lunch – spróbuj koniecznie!

Kaczka z brzoskwiniami
Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!

Wegańskie nuggetsy z jackfruita
Nuggetsy jak mięsne, ale bez grama mięsa?! Wszystko za sprawą owocu chlebowca – jackfruita! Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Papryczki nadziewane serem
Papryczki nadziewane serkiem to przekąska, która zachwyci każdego miłośnika tapasów. Idealnie sprawdzą się na imprezach, rodzinnych spotkaniach czy jako szybki i efektowny dodatek do obiadu. Odkryj nasz przepis na pyszne papryczki nadziewane serkiem!

Rosół z makaronem
Doskonały na obiad, rozgrzewa w zimne wieczory i smakuje każdemu! Poznaj przepis na rosół z kurczaka z warzywami.

Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tortille z łososiem wędzonym
Szybka i łatwa w przygotowaniu tortilla na drugie śniadanie do pracy. Mango, awokado, wędzony łosoś, a wszystko to zamknięte w pełnoziarnistej tortilli!

Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie – ryż basmati w towarzystwie kurczaka i sosu pomarańczowego. Pyszne!

Świąteczne bałwanki
Świąteczne bałwanki to superokazja do smacznych i rodzinnych zabaw w kuchni. Przygotujecie wspólnie urocze figurki, które mogą służyć za dekorację świątecznego stołu lub słodki podarunek dla przyjaciół!