Babka marmurkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Prosta w wykonaniu i niezwykle efektowna w środku. Ta klasyczna babka marmurkowa to coś czego trzeba spróbować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
termorobota MC Smart formę do babki o średnicy 22 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
WYRABIANIE CIASTA NATŁUŚCIĆ MASŁEM
FORMĘ DO BABKI I OPRÓSZYĆ MĄKĄ.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 175°C.
DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO WŁOŻYĆ POKROJONE NA KAWAŁKI MIĘKKIE MASŁO, CUKIER, CUKIER WANILIOWY I 1 SZCZYPTĘ SOLI.
UCIERAĆ SKŁADNIKI (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 1 MINUTĘ/PRĘDKOŚĆ 4.
DODAĆ JAJKA, UCIERAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 30 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.
MĄKĘ ZMIESZAĆ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA, PRZESIAĆ DO MASY MAŚLANEJ W POJEMNIKU, WYRABIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 30 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4 , AŻ POWSTANIE GŁADKIE CIASTO.
ZAGARNĄĆ JE ŁOPATKĄ ZE ŚCIANEK NA DNO POJEMNIKA I PONOWNIE MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 15 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.
PRZYGOTOWANIE KAKAOWEJ CZĘŚCI CIASTA
Połowę ciasta przelać do przygotowanej formy.
Do pozostałego dodać kakao i zgarnąć ciasto ze ścianek na dno pojemnika.
Mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4.
Ciemne ciasto wylać na jasne w formie babkowej.
TWORZENIE EFEKTU MARMURKOWANIA I
pieczenie babki Aby uzyskać efekt marmurkowania, przeciągnąć widelcem przez obie warstwy ciasta, rysując nim zawijasy.
Piec babkę 1 godzinę.
Sprawdzić patyczkiem, czy dobrze się upiekła.
W razie potrzeby zostawić jeszcze kilka minut w piekarniku
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4966,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
413,9 kcal
Tłuszcz
23,8 g
Węglowodany
45,3 g
Błonnik
6,7 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Sernik bez spodu
Jaki jest sposób na pyszne popołudnie? Kawałek pysznego sernika bez spodu! Spróbujcie sami!

Ciasto à la mars
Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koktajl orzeźwiający – mango lassi
Spróbuj super orzeźwiającego koktajlu w stylu indyjskim. Mango lassi to niezwykle owocowy rarytas, który pokochasz od razu! Zobacz, jak przygotować go w prosty sposób!

Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.

Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minitorciki czekoladowo-migdałowe
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Potrawka z perliczki z podgrzybkami
Spróbuj wyjątkowego połączenia perliczki z podgrzybkami! Odrobina soku z cytryny i słodka śmietanka, doskonale uzupełniają smak tego dania.

Pęczak z orzechami i pieczarkami
Spróbuj kaszy pełnej smaku i aromatów – z dodatkiem orzechów, kwasu chlebowego, a także orzeźwiającej cytryny!