Kanapki według Karola Okrasy • przepis • składniki • przygotowanie
Kanapki nie muszą być nudne! Chrupiące pieczywo i smakowite dodatki to prosty i pyszny sposób na zdrowy posiłek.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
2 BAZY DO
kanapek Pasta twarogowa (baza) Do miski przekładamy 2 opakowania sera koziego twarogowego, doprawiamy solą, białym mielonym pieprzem i 1 posiekanym ząbkiem czosnku , mieszamy.
DZIELIMY NA 3
części.
PESTO NATKĘ PIETRUSZKI
myjemy i siekamy.
W BLENDERZE MIKSUJEMY
umytą rukolę , ziarna słonecznika, 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki i olej rzepakowy.
KANAPKA SŁONECZNA DO
pierwszej części pasty twarogowej (bazy) dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory suszone, ziarna słonecznika, posiekaną natkę pietruszki. MIESZAMY. WSTAWIAMY DO: lodówki.
CIABATTĘ KROIMY NA
pół, dolną część smarujemy twarożkiem z koziego sera z pomidorami suszonymi, drugą połowę bułki smarujemy pesto, na twarożku układamy kilka plasterków kindziuka, na nich kilka listków rukoli, i kawałki świeżego pomidora.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY LISTKAMI
rukoli. SKŁADAMY.
KANAPKA SELEROWA OBRANY
i pokrojony w cienkie paseczki seler skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny , dodajemy go do drugiej części pasty twarogowej (bazy) wraz z ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki. DOPRAWIAMY BIAŁYM MIELONYM: pieprzem.
MIESZAMY, ODSTAWIAMY DO
lodówki.
BUŁKĘ FITNESS KROIMY
na pół, dolną jej część smarujemy pastą z selera, a górną pesto z rukoli.
NA TWAROŻEK NAKŁADAMY
polędwicę łososiową zwiniętą w ruloniki, dodajemy czerwone liście sałaty lollo-rosso, składamy.
KANAPKA GRILLOWA ROZGRZEJ
piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotuj patelnię grillową i obieraczkę do warzyw Przygotowanie Do trzeciej części pasty twarogowej (bazy) dodajemy pokrojoną, wcześniej upieczoną paprykę (paprykę myjemy i osuszamy, polewamy oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 30-40 minut; upieczoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i zdejmujemy z niej skórę, następnie kroimy na małą kosteczkę), posiekaną natkę pietruszki i odrobinę rukoli. MIESZAMY.
SMAŻYMY CUKINIĘ (CUKINIĘ
myjemy i kroimy w plastry pod niewielkim skosem, doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu, polewamy niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów, następnie grillujemy z obu stron na złoty kolor na patelni grillowej).
PASTĘ I WYSTUDZONE
cukinie wstawiamy do lodówki.
BAGIETKĘ KROIMY NA
pół, wkładamy ją na chwilę (na 3-4 min) do nagrzanego do 230 stopni C piekarnika (wcześniej skrapiamy ją olejem rzepakowym).
DOBRZE UMYTY OGÓREK
tniemy wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw w długie, cienkie plastry.
BAGIETKĘ SMARUJEMY PESTO,
na obu połowach układamy grillowane kawałki cukinii, nakładamy twarożek z papryką, plastry ogórka, szynkę i ponownie niewielką ilość sera z papryką oraz małe kawałki lollo-rosso (zieloną część).
WYPRÓBUJ TAKŻE INNE
przepisy na kanapki!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3156,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
789,1 kcal
Tłuszcz
41,7 g
Węglowodany
72,0 g
Błonnik
37,5 g
Białko
37,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!

Indyczka glazurowana miodem i piwem
Wypróbuj świąteczny przepis Karola na indyczkę! Z dodatkiem goździków i pomarańczy.

Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
Każdy chłodny wieczór stanie się wyjątkowy, gdy podgrzejemy go korzennym budyniem z dodatkiem gorących wiśni. A to wszystko w zaledwie 10 minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka arbuzowa
Słodko-słone orzeźwienie, czyli sałatka z arbuza, sera feta i oliwek podana w arbuzie. Wypróbuj ten świetny przepis i odśwież swojego kolejnego grilla!

Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
Przygotuj pulled pork według przepisu Karola i wykorzystaj to wyjątkowe mięso do przygotowania dwóch pysznych potraw: faszerowanych batatów i kanapek w stylu amerykańskim!

Syrniki
Pożywne, słodkie placuszki z twarogu inspirowane kuchnią ukraińską to wspaniały pomysł na sycące śniadanie na słodko. Spróbuj, jakie są pyszne, i eksperymentuj z ulubionymi dodatkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażone mleko z sosem żurawinowym
Miękki, mleczny środek i słodka, chrupiąca panierka łączą się w tym deserze w stylu hiszpańskim! Sprawdź, jak smakuje fried milk, czyli smażone mleko według przepisu Pawła!

Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.

Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Z białej kiełbasy przygotuj niebanalne kotleciki z pysznym sosem chrzanowym. Doskonałe danie nie tylko od święta!