Kanapka z jajecznicą - egg drop sandwich • przepis • składniki • przygotowanie
Wypełniona delikatną i puszystą jajecznicą kanapka, która zdobyła niezwykłą popularność w ostatnich miesiącach. Spróbuj tego pysznego śniadania z dodatkiem awokado, szpinaku i szynki z indyka i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY CHLEB
Z chleba odkrawamy dość grubą kromkę, taką mającą ok. 4 cm grubości. Nacinamy ją w połowie niemal do końca – tak, jakbyśmy chcieli ukroić dwie kromki. Następnie z wierzchu chleb skrapiamy oliwą i podsmażamy go z obu stron na suchej i rozgrzanej patelni.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Szczypiorek dość drobno siekamy, awokado kroimy w dość cienkie plastry.
SMAŻYMY JAJECZNICĘ
Do miseczki wbijamy jajka i dodajemy skyr. Składniki dokładnie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło. Następnie wylewamy na nią jajka ze skyrem, doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu, aby były jedynie lekko ścięte i puszyste.
SKŁADAMY KANAPKĘ
Do podpieczonej kanapki wkładamy szpinak i jajecznicę. Oprószamy je szczypiorkiem. Dodajemy szynkę, plastry awokado i całość polewamy sosem sriracha mayo.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
800 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
800 kcal
Tłuszcz
38,6 g
Węglowodany
79,2 g
Błonnik
12,6 g
Białko
36,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Crostini z mango i awokado
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!

3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron
Co można zrobić z awokado? Wegańskie lody czekoladowe, chlebek z awokado i pyszne spaghetti z sosem z awokado! Wszystkie przepisy zdradzi Ci Kinga Paruzel!

Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
Owoce i warzywa łączą się w zielonym shake’u Pawła, by dostarczyć Ci wyjątkowych wrażeń smakowych. Przygotuj go na bazie napoju ryżowego i ciesz się pożywną przekąską w płynie o dowolnej porze dnia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wypróbuj przepis na chaffle, czyli wytrawnego gofra z jajka i sera cheddar. W połączeniu z aromatyczną zieloną pastą i świeżymi warzywami danie to będzie śniadaniowym hitem!

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które jada się z dodatkiem różnorodnych sosów na bazie grzybów, śmietany, pomidorów, a nawet wina. Chociaż wszystkie wymienione połączenia smakują wyśmienicie, to jest jeden sos, który zasługuje na szczególną uwagę – sos pomidorowy. Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy do gołąbków? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis!

Ciasteczka z masłem orzechowym
Nasze ciasteczka z masłem orzechowym to idealna propozycja dla miłośników przekąsek z dobrym składem. Te wyjątkowe ciastka łączą w sobie intensywny smak kremu z orzeszków ziemnych z delikatną chrupkością płatków owsianych. Dzięki temu prostemu przepisowi można przygotować je w zaledwie kilkanaście minut, ciesząc się domowym wypiekiem bez zbędnego wysiłku. Odkryjcie naszą recepturę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?

Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
Szukasz przepisu na coś do chrupania? Mamy dla Ciebie smakowitą przekąskę! Krakersy i brzoskwiniowy chutney to połączenie idealne. Wypróbuj koniecznie!

Kluski leniwe z tofu
Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!