Kaczka po pekińsku • przepis • składniki • przygotowanie
Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ TARKĘ
o drobnych oczkach pędzelek do smarowania blachę z kratką wok rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C (termoobieg) Przygotowanie Do gorącej wody w garnku dodajemy miód oraz ocet ryżowy, w tak przygotowanej wodzie zanurzamy kaczkę. KACZKĘ PARZYMY: ok.
2-3 MINUTY, PRZEZ
ten czas kaczka powinna być z każdej strony zanurzoną w wodzie.
JEŚLI MAMY MNIEJSZY
garnek, powinniśmy kilka razy obrócić kaczkę podczas parzenia.
KACZKĘ WYCIĄGAMY Z
wody i zdejmujemy piórka, które na niej pozostały.
ODKRAWAMY KUPER.
KACZKĘ OSUSZAMY I
układamy na kratce położonej na blaszce.
STARTY NA TARCE
o drobnych oczkach imbir i czosnek mieszamy ze sobą i nacieramy nimi kaczkę wewnątrz.
ORIENTALNA GLAZURA DO
kaczki Do miseczki wlewamy miód, ocet ryżowy, sos sojowy indonezyjski oraz sos ostrygowy.
CYNAMON, PIEPRZ I
goździki rozcieramy w moździerzu.
DO SOSU DODAJEMY
1 łyżeczkę roztartych przypraw (pozostałą część zostawiamy do przyprawienia warzyw) oraz 1 łyżeczkę soli. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.
KACZKĘ GLAZURUJEMY SOSEM
za pomocą pędzelka z zewnątrz i od środka.
TAK PRZYGOTOWANĄ KACZKĘ
odstawiamy na około 15-20 minut, tak żeby sos odrobinę wysechł. CZYNNOŚĆ GLAZUROWANIA POWTARZAMY: 2 razy.
NASTĘPNIE WSTAWIAMY KACZKĘ
do lodówki na minimum 1 dzień (najlepiej na 2 dni).
WAŻNE, ŻEBY SOS
na kaczce wysechł.
PO ZAMARYNOWANIU KACZKI
wkładamy ją kracie ułożonej na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 230°C (termoobieg) na 15 minut.
NASTĘPNIE OBNIŻAMY TEMPERATURĘ
pieczenia do 170°C (termoobieg) i pieczemy kaczkę przez 1,5 godziny.
W TRAKCIE PIECZENIA
możemy smarować kaczkę sosem.
WARZYWA DO WOKA
wlewamy 1,5 łyżki oleju, wrzucamy posiekane szalotki, czosnek pokrojony w talarki oraz świeży imbir pokrojony w drobne paseczki.
CAŁOŚĆ MIESZAMY, SMAŻĄC
przez 1-2 minuty na dużym ogniu.
NASTĘPNIE DODAJEMY MARCHEW
pokrojoną w półtalarki oraz cienkie paski kalarepy.
DOPRAWIAMY 2 SZCZYPTAMI
wcześniej przygotowanej przyprawy, przyprawiamy również odrobiną soli.
CAŁOŚĆ MIESZAMY. DODAJEMY PÓŁ SZKLANKI
wody.
KIEDY PRAWIE CAŁA
woda odparuje, dodajemy miód, sos sojowy indonezyjski.
NADAL GOTUJEMY WARZYWA,
co chwilę mieszając.
NA KOŃCU WARZYWA
polewamy odrobiną oleju sezamowego, posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą.
UPIECZONĄ KACZKĘ WYJMUJEMY
z piekarnika.
ODSTAWIAMY JĄ NA
minimum 15 minut do przestygnięcia.
KACZKĘ UKŁADAMY NA
dużym talerzu, dookoła kaczki nakładamy podsmażone warzywa.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6850,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1712,6 kcal
Tłuszcz
153,8 g
Węglowodany
35,0 g
Błonnik
46,7 g
Białko
46,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ogórki w occie
Ogórki w occie, znane również jako ogórki konserwowe, to klasyczny przysmak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Ta tradycyjna metoda konserwacji warzyw pozwala na zachowanie ich świeżości oraz chrupkości, nadając im przy tym wyjątkowego charakteru. Jak zrobić pyszne ogórki w occie? Sprawdź nasz przepis!

Wieniec wielkanocny
Jaki jest wieniec wielkanocny? Pełen warzyw i kolorowy! Aby przełamać rutynę dań, które zwykle serwujemy w te święta, koniecznie wypróbuj drożdżowy wieniec i zadbaj o warzywa w diecie.

Sałatka z kiełkami fasoli
Sałatka z kiełkami fasoli - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.

Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!

Mus czekoladowy z awokado i bananami
Masz ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku kokosa i kawy podany z bananami w karmelu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!

Czekoladowa kostka bez laktozy
Bez laktozy, bez glutenu! Świetna propozycja ciasta dla osób przebywających na diecie wykluczeniowej – czekoladowa kostka z delikatnym kremem!

Szarlotka - klasyczny przepis
Szarlotka to klasyczne polskie ciasto, które zachwyca smakiem soczystych jabłek połączonych z delikatnym ciastem. To ulubiony deser wielu, który idealnie sprawdzi się na różne okazje oraz jako słodki poczęstunek do kawy. Przygotuj z nami tę pyszność, która na pewno wprowadzi do Twojego domu zapach pieczonych jabłek i cynamonu!