Japońska kanapka onigirazu • przepis • składniki • przygotowanie
Sushi w formie kanapki? Tak! Onigirazu to japońska przekąska, idealna na lunch. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY BATATY, TOFU I AWOKADO
Ugotowane bataty i wędzone tofu kroimy w plastry. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, wydrążamy miąższ i kroimy go w plastry.
ZWIJAMY KANAPKI
Wodorosty nori rozkładamy na desce. Na środku każdego arkusza układamy porcję ryżu i formujemy ją na kształt kotleta. Następnie układamy na nim po plastrze tofu, batatu i awokado. Na koniec ponownie kładziemy porcję ryżu. Zwilżamy boki nori i zawijamy – najpierw dłuższe końce, a następnie krótsze. Gotowe kanapki przekrawamy na pół.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2200,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
366,8 kcal
Tłuszcz
7,5 g
Węglowodany
64,6 g
Błonnik
10,6 g
Białko
10,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki bao z szarpaną kaczką
Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!

Biała kiełbasa z kapustą pak choi w stylu azjatyckim
Wyjątkowy miks kuchni polskiej i azjatyckiej na jednym talerzu, czyli smażona biała kiełbasa z kapustą pak choi. To świetny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego menu!

Curry z kurczaka z ciecierzycą
Curry z kurczaka z ciecierzycą to świetny pomysł na obiad z orientalną nutką. Wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.

Kulki serowo-brokułowe
Poznaj łatwy przepis na kuleczki serowo-brokułowe. Wyjątkowa kompilacja serów – carskiego z goudą i tartego długo dojrzewającego – połączonych z brokułem to świetny pomysł na pożywną przekąskę, którą możesz zaserwować rodzinie lub swoim gościom.

Naleśniki w sosie piwnym
Nieco mniej słodka odmiana słynnych naleśników crêpes suzette. Niezwykle aromatyczny sos z wykorzystaniem piwa APA, jabłka i miodu z pewnością trafi w niejedne gusta!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciabatta z wegańskimi klopsikami
Wegańskie klopsiki z soczewicy możesz podać z ciabattą na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować!

Grillowana makrela w ostrej marynacie
Sezon grillowy w pełni. Przygotuj świeżą makrelę z ostrym aromatem. Soczyste mięso i chrupiąca skórka - to jest to!

Bułki bawarskie zapiekane z serem limburger
Aromatyczne i pełne wyjątkowego sera limburger – właśnie takie są te bułeczki inspirowane kuchnią alpejską. Przygotuj je przy następnej okazji i ciesz się pysznym śniadaniem lub kolacją.