Idealne jajka na Wielkanoc • przepis • składniki • przygotowanie
Na miękko, na półtwardo, na twardo – bez względu na to, jakie jajka lubisz najbardziej, Kinga podpowie Ci, jak je ugotować! Z przepisem na majonez z awokado i naturalne barwniki ta Wielkanoc nabierze kolorów i smaku!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGOTOWUJEMY WODĘ
Jajka wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, tak aby miały temperaturę pokojową. W garnku lub rondelku zagotowujemy wodę. Dodajemy sól. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie umieszczamy w niej jajko, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej. Woda powinna przykrywać jajko w całości.
GOTUJEMY JAJKA
Jeśli chcemy uzyskać jajkona miękko, gotujemy je 4-5 minut. Jajkona półtwardowymaga gotowania ok. 6-7 minut. Jajkona twardogotujemy natomiast ok. 8-9 minut.
HARTUJEMY JAJKA
Ugotowane jajko wyjmujemy z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do zimnej wody, by zatrzymać proces gotowania.
GOTUJEMY WODĘ Z OCTEM
Wodę łączymy w garnku z octem. Zagotowujemy.
BARWIMY WODĘ WYBRANYM BARWNIKIEM
Do zagotowanej wody dodajemy wybrany naturalny barwnik:kurkumę(dla uzyskania koloru żółtego),burakistarte na tarce o grubych oczkach (dla uzyskania koloru różowego), poszatkowanączerwoną kapustę(dla uzyskania koloru niebieskiego) lubłupiny cebuli(dla uzyskania koloru brązowego).
GOTUJEMY JAJKA W BARWNIKU
Jajka przecieramy ręcznikiem papierowym delikatnie zwilżonym octem i ostrożnie przekładamy do zabarwionej, gotującej się wody.
STUDZIMY I POLERUJEMY JAJKA
Jajka studzimy w zabarwionej wodzie. Im więcej czasu poświęcimy na ten proces, tym intensywniejszy kolor uzyskamy.
ODDZIELAMY MIĄŻSZ AWOKADO OD SKÓRKI
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ miażdżymy w skórce za pomocą widelca, a następnie oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Przekładamy do miski.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, delikatnie rozdrabniając kawałki awokado.
DEKORUJEMY JAJKA
Ugotowane na twardo jajka przekrawamy na pół. Na każdą połówkę jajka wykładamy porcję majonezu z awokado.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1507,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1507,9 kcal
Tłuszcz
91,3 g
Węglowodany
117,1 g
Błonnik
68,8 g
Białko
68,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z jajecznicą - egg drop sandwich
Wypełniona delikatną i puszystą jajecznicą kanapka, która zdobyła niezwykłą popularność w ostatnich miesiącach. Spróbuj tego pysznego śniadania z dodatkiem awokado, szpinaku i szynki z indyka i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!

Sałatka w słoiku na 3 sposoby
Kwadrans akademicki – tyle czasu wystarczy, by przygotować prostą i szybką warstwową sałatkę studencką w słoiku! Który wariant wypróbujecie jako pierwszy?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ser halloumi z glazurą miodowo-cytrynową
Ser halloumi może smakować jeszcze lepiej, jeśli podasz go z glazurą miodowo-cytrynową o delikatnym aromacie ziół. Sprawdź koniecznie ten prosty przepis Karola!

Wegański shake z arbuza i truskawek
Wszystko, co przyjemnie orzeźwiające, w jednym shake’u! Mocno zmrożony arbuz, truskawki, sok z limonki i mięta tworzą połączenie, do którego chętnie będziesz wracać w upalnie dni.

Syrop piernikowy
Aromatyczny syrop piernikowy, który będzie świetnym dodatkiem do świątecznych kaw i deserów. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nocna owsianka z bananami
Przepis na pyszne śniadanie? Wystarczy pięć minut przed pójściem spać i rano możemy się cieszyć pyszną owsianką z bananami!

Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.

Koktajl odżywczy z bananem
Zaspokoi niewielki głód i doda energii na cały dzień! Odżywczy koktajl z bananem i marakują świetnie sprawdzi się w roli lekkiego śniadania lub lunchu. Spróbuj!