Gulasz jagnięcy • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczna, warzywna i podlana czerwonym winem: tak podana jagnięcina sprawdzi się w roli codziennego obiadu i odświętnego dania. Wypróbuj przepis Karola na prosty gulasz o złożonym smaku.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY I SMAŻYMY MIĘSO
Jagnięcinę doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy mąką. Partiami przesmażamy mięso w garnku na rozgrzanym oleju, aż zbrązowieje. Odkładamy na bok.
PODSMAŻAMY PRZYPRAWY I WARZYWA
Ziarna kolendry kruszymy w moździerzu. W tym samym garnku przesmażamy delikatnie przyprawy z posiekanymi szalotkami i czosnkiem. Całość zalewamy winem i gotujemy ok. 10 minut.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I DUSIMY GULASZ
Dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę marchewkę i seler. Zalewamy wodą tak, by przykryć powierzchnię. Gotujemy do miękkości ok. 1,5-2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy połowę suszonych moreli w całości, a resztę – pokrojoną w paski. Dorzucamy skórkę startą z połowy pomarańczy, sok i miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3079,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
769,8 kcal
Tłuszcz
45,9 g
Węglowodany
53,3 g
Błonnik
28,2 g
Białko
28,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!

Gulasz niemiecki
Poznaj przepis na wołowo-wieprzowy gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw!

Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
Wypróbuj zupę gulaszową z młodą kapustą, pomidorami, kolendrą i kuminem w nowej odsłonie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku
Chcesz poznać jedno z najbardziej lubianych amerykańskich dań? Spróbuj meatloaf, czyli pieczeni rzymskiej przygotowanej w nieco odmienny sposób, bo z dodatkiem ketchupu. Zaintrygowany? Sprawdź nasz przepis!

Pieczony kurczak piri-piri
Ostra marynata i pieczone warzywa to podstawa kurczaka piri-piri! Wypróbuj południowe danie z charakterem – to świetny pomysł na sycący obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto francuskie z pieczarkami
Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!

Ciasto herbaciane
Pulchny biszkopt przełożony musem na bazie śmietany, czekolady i naparu z herbaty. Jego oryginalny smak urzeka każdego!

Gumbo — gęsta zupa z Luizjany
Czy jest danie, które lepiej oddaje ducha Luizjany niż aromatyczne, gęste gumbo? To wyjątkowa zupa, łącząca wpływy kuchni kreolskiej i cajun, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Przyrządzana z mięsa, owoców morza i wielu dodatków. Sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie!