Grzybowy sos pieczeniowy • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny wegański grzybowy sos pieczeniowy, który będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdź, jak prosto go przygotować, i odmień swoje obiady!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Marchewkę, seler naciowy, pietruszkę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy pozostałe pokrojone składniki, przyprawę do piernika i śliwki. Całość smażymy kilka minut, aż warzywa się zarumienią.
DUSIMY WARZYWA
Zarumienione warzywa zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, cukier, grzyby zalane wrzątkiem i piramidkę smaku. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
DOPRAWIAMY I PODAJEMY SOS
Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przecedzamy przez sitko. Podajemy go do ulubionych dań.
PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE GRZYBY
W pojemniku miksującym umieszczamy suszone grzyby i rozdrabniamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 9. Następnie przekładamy grzyby do miski i zalewamy je wrzątkiem
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Pieczarki przekładamy do pojemnika miksującego i siekamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Tak przygotowane grzyby przekładamy do innego naczynia. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3 cm) i przekładamy do pojemnika miksującego – rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 5. Tak przygotowane warzywa także przekładamy do innego naczynia.
PODSMAŻAMY CEBULĘ
W pojemniku miksującym rozdrabniamy cebulę, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie do posiekanej cebuli dodajemy oliwę i smażymy, używając programupodpiekanie / czas 2 minuty / temperatura 130°C / obroty w lewo / obroty 1.
SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Do cebuli dodajemy pozostałe warzywa, przyprawę do piernika i śliwki. Całość podsmażamy, używając programupodpiekanie / czas 7 minut / temperatura 130°C / obroty w lewo / obroty 1.
DUSIMY SKŁADNIKI SOSU
Z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy bulion, sos sojowy, cukier, wodę z grzybami i piramidkę smaku. Całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 110°C / obroty w lewo / obroty 1.
PODAJEMY SOS
Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przecedzamy przez sitko. Podajemy go do ulubionych dań.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
571 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
95,2 kcal
Tłuszcz
3,6 g
Węglowodany
14,5 g
Błonnik
3,5 g
Białko
2,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami smakuje wyjątkowo dzięki dodaniu podprażonych orzechów i soku z pomarańczy!

Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Wielkanocne koszyczki
Apetyczne foremki z kruchego ciasta wypełnione owocami i kremem waniliowym. Robią ogromne wrażenie i smakiem, i wyglądem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cobbler z jeżynami
Ten przepyszny owocowy deser z chrupiącą kruszonką, przygotowany w airfryerze, aż pachnie latem!

Zupa pomidorowa z bananami
Wprowadź do swojej kuchni nowoczesne połączenia! Przygotuj zupę krem z pomidorami i bananami, przyprawioną nutką orientalnych przypraw.

Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka śniadaniowa z chorizo
Sycąca sałatka z wyjątkowymi składnikami w stylu hiszpańskim to świetne połączenie smaków, które sprawdzi się na śniadanie i nie tylko.

Sałatka z burakiem – przepis
Buraki uwielbiają spotykać się w sałatkach z orzechami i serem. A gdyby przedstawić je dressingowi z awokado? Będzie jeszcze pyszniej! Sprawdź koniecznie to połączenie smaków wg przepisu Kingi.

Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami
Tosty na słodko? Czemu nie! Ta propozycja naprawdę kusi smakiem… Wystarczy chrupiąca bułka, masło orzechowe i owoce!