Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy • przepis • składniki • przygotowanie
Boczek, kiełbasa, cebula i doskonale dobrana mieszanka przypraw - oto sposób na udane szaszłyki z grilla.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE KIEŁBASĘ KROIMY
w grubsze krążki.
BOCZEK KROIMY W
większą kostkę.
CEBULE OBIERAMY I
kroimy na kawałki zbliżone wielkością do plasterków kiełbasy.
DREWNIANE PATYCZKI DO
szaszłyków moczymy co najmniej godzinę w zimnej wodzie.
NADZIEWAMY NA NIE
na przemian: kiełbasę, boczek, cebulę.
SZASZŁYKI OPRÓSZAMY MIESZANKĄ
przypraw i kładziemy na ruszcie.
PIECZEMY, AŻ BOCZEK
i kiełbasa się zarumienią.
ROBIMY SOS WINEGRET
: Do miseczki wlewamy ocet winny i dodajemy sól.
MIESZAMY AŻ SÓL
się rozpuści i dolewamy oliwę.
MIESZAMY AŻ SKŁADNIKI
się połączą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z mieszanką sałat i sosem winegret.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2182,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
545,7 kcal
Tłuszcz
46,1 g
Węglowodany
14,4 g
Błonnik
19,3 g
Białko
19,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.

Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe ogórki małosolne
Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!

Grillowany łosoś z masłem ziołowym
Łatwy i szybki przepis na soczystego łososia z grilla z dodatkiem masła ziołowego, które wzbogaca jego wyjątkowy smak.

Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z wędlinami iberyjskimi
Wspaniała w swojej prostocie kanapka z wędlinami ibérico, aromatyczną oliwą i świeżą rukolą. Doceń smaki produktów w stylu hiszpańskim w daniu, w którym mają szansę lśnić.

Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
Nie w każdym domu gości na święta, ale gdy ją przygotujesz i spróbujesz – na pewno będzie już zawsze gościć u Ciebie! Kutia w zapiekanych jabłkach – brzmi smacznie, a to dopiero początek!

Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
Soczysty kurczak z pieczonymi warzywami będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad!