Gnocchi własnej roboty • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe gnocchi to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zobacz, jak przygotować go w niecałe 30 minut, i zaskocz rodzinę pysznymi ziemniaczanymi kluseczkami.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW
Do pojemnika miksującego wlać 500 ml wody, dodać szczyptę soli. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na połówki lub ćwiartki, włożyć do wkładu do gotowania, a ten umieścić w pojemniku miksującym. Gotować ziemniaki (z zatkniętą miarką), ustawiwszy programgotowanie na parze/15 minut.
STUDZENIE ZIEMNIAKÓW
Wyjąć wkład z ziemniakami, odlać wodę, ziemniaki całkowicie ostudzić (najlepiej zostawić je na noc).
MIKSOWANIE ZIEMNIAKÓW
Ziemniaki włożyć do pojemnika miksującego, dodać do nich żółtka, mąkę, resztę soli, 3 szczypty pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Mieszać (z zatkniętą miarką)30 sekund/prędkość 4. Zgarnąć ciasto łopatką ze ścianek na dno pojemnika i mieszać (z zatkniętą miarką) jeszcze5 sekund/prędkość 6.
FORMOWANIE I KROJENIE CIASTA
Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta ziemniaczanego wałek grubości 1,5 cm. Pokroić go na kawałki dł. 1 cm. Każdy kawałek lekko spłaszczyć grzbietem widelca – w ten sposób na cieście powstaną rowki.
GOTOWANIE GNOCCHI
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć do niej gnocchi i gotować na średnim ogniu 4 minuty. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyjąć je łyżką cedzakową i dokładnie osączyć.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1702,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
170,3 kcal
Tłuszcz
1,9 g
Węglowodany
31,2 g
Błonnik
1,3 g
Białko
6,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.

Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gyros warzywny
Pyszny gyros warzywny podany w picie z aromatycznym sosem jogurtowym z fetą będzie świetną propozycją kolacji dla całej rodziny. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie.

Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
Słodki dodatek do deserów, kanapek lub naleśników w wersji ekspresowej – wystarczy zmiksować i przechowywać w lodówce.

Sycylijska pizza sfincione
Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
Szukasz pomysłu na proste przekąski sylwestrowe? Postaw na kanapki, które rozchodzą się wyjątkowo szybko na każdej imprezie – z pastą śledziową i awokado!

KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
Sprawdź, jak przygotować klasyczną kruszonkę, a przy okazji dowiedz się, jak zrobić pyszne brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką!

Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!