Gniecione ziemniaczki i kanaryjskie sosy • przepis • składniki • przygotowanie
Banalnie proste i przepyszne danie w stylu hiszpańskim! Młode ziemniaki oraz kanaryjskie sosy pełne aromatycznych przypraw połączonych z papryką piquillo oraz zielonymi i czerwonymi papryczkami chili to obowiązkowa pozycja w menu Wysp Kanaryjskich!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIACZKI
Do garnka wlewamy minimalną ilość wody i wkładamy młode ziemniaki. Parujemy je przez kilka minut, gotując pod przykryciem, na średnim ogniu. Papier do pieczenia rozkładamy na blasze, polewamy olejem i układamy na nim ziemniaki. Następnie ziemniaki zawijamy w papier do pieczenia, aby pokryć je równomiernie olejem. Tak przygotowane, jeszcze gorące ziemniaki rozgniatamy na grubość 1-1,5 cm. Na każdy ziemniak nakładamy odrobinę masła. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200°C na około 15-20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MOJO ROJO
Bułkę kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mojo rojo przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy, dolewając odrobinę wody, aż sos stanie się gładki i kremowy. Gotowy sos przelewamy do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY MOJO VERDE
Wszystkie składniki mojo verde przekładamy do wysokiego naczynia. Blendujemy, dolewając odrobinę wody, aż sos stanie się gładki i kremowy. Gotowy sos przelewamy do miseczki.
PODAJEMY DANIE
Z piekarnika wyjmujemy gotowe, przypieczone ziemniaki i przyprawiamy solą. Wykładamy na talerz i podajemy z przygotowanymi sosami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1981,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,4 kcal
Tłuszcz
34,9 g
Węglowodany
39,1 g
Błonnik
5 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajecznica z chorizo
Kremowa, delikatna i… lekko ostra? Taka właśnie jest jajecznica z dodatkiem chorizo! Wypróbuj ten pomysł na śniadanie i zaskocz bliskich.

Hiszpańska tortilla ziemniaczana
Sycący ziemniaczany omlet jest doskonały o każdej porze dnia. Klasyka kuchni w stylu hiszpańskim, która jest w zasięgu ręki!

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
Deser z grilla? O tak. Przekonaj się, jak pyszne mogą być upieczone na ruszcie banany podane z lodami.

NAŁADOWANA TORTILLA Z CUKINII
Niektóre dania można rozegrać w całkiem niekonwencjonalny sposób. JaRock! serwuje dziś tortillę w niecodziennym, zielonym wydaniu naładowaną składnikami! Skusisz się?

Roladki z indyka z warzywami i ryżem
Delikatne mięso, lekki warzywny sos i pożywny ryż – wystarczy kilka składników i przepyszny obiad gotowy! Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
W tym daniu kiełbasa chorizo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.

Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
Konfitura w wersji wytrawnej, lekko pikantna? Wypróbuj przepis Karola na konfiturę z pomidorów z dodatkiem chili. To smak, który zapadnie Ci w pamięć.

Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami
Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!