Francuskie paluchy z pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące, aromatyczne, doskonałe! Paluchy z ciasta francuskiego to przekąska stworzona na przyjęcia. Smakuje każdemu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DO BLENDERA
wkładamy bazylię, orzechy, czosnek oraz starty ser grana padano.
DODAJEMY OLIWĘ I
całość dokładnie miksujemy.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem do smaku.
CIASTO FRANCUSKIE LEKKO
rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie.
CAŁY ARKUSZ CIASTA
smarujemy cienko gotowym pesto.
KROIMY CIASTO WZDŁUŻ
krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm.
KAŻDY PASEK SKRĘCAMY
w spiralkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
JAJKO ROZTRZEPUJEMY WIDELCEM,
a następnie za pomocą pędzelka smarujemy nim gotowe paluchy z ciasta.
OPRÓSZAMY CIASTO ODROBINĄ
soli i pieprzu.
PIECZEMY OKOŁO 15
minut w temperaturze 220 stopni, aż paluchy się przyrumienią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1863,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
310,6 kcal
Tłuszcz
21,7 g
Węglowodany
17,5 g
Błonnik
10 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami
Najlepszy smak często ukrywa się w najprostszych przepisach. Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami i aromatycznym serem gruyère to właśnie jedno z tych połączeń. Naprawdę warto go spróbować.

Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!

Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szakszuka z burakami
Burak do szakszuki? Pewnie, że pasuje! Wypróbuj przepis Kingi i podaj bliskim pożywne śniadanie w całkiem nowej odsłonie.

Sos tysiąca wysp
Sos tysiąca wysp to jeden z najbardziej popularnych i wszechstronnych dodatków do frytek, sałatek, kanapek czy innych przekąsek, który przyrządza się na wiele różnych sposobów. Przygotowanie sosu tysiąca wysp w domowej kuchni jest proste i szybkie. Sprawdź nasz przepis na sos tysiąca wysp!

Sałatka z falafelami i kremem czosnkowym
Falafel to symbol kuchni w stylu orientalnym. Odkryj ją dzięki przepisowi Kingi na sałatkę z falafelami, granatem i czosnkowym dipem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański krem ziołowy
Świetnie sprawdzi się na kanapkach, w naleśnikach lub jako dip do słonych przekąsek! Wegański krem ziołowy jest tak prosty, pyszny i uniwersalny, że często będziesz do niego wracać.

Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dwa sposoby na bigos, a każdy z nich ekspresowy! Sprawdź, jak z tym klasycznym daniem kuchni polskiej radzą sobie Karol i jego gość, a później… wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony.

Ciasto jeżynowe bez laktozy
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!