Flamiche z porami i serem • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na flamiche - wykwintną tartę porowo-serową, pieczoną na kruchym cieście, podawaną z wyjątkową sałatką.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FORMĘ DO
tarty z wyjmowanym dnem papier do pieczenia surową fasolę, groch lub ciecierzycę do obciążenia ciasta rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Ciasto kruche Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
NASTĘPNIE ZAWIJAMY CIASTO
w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut – 3 godziny (najlepiej na całą noc).
FOREMKĘ DO TARTY
smarujemy masłem.
BLAT POSYPUJEMY MĄKĄ
i wałkujemy ciasto.
CIASTO WKŁADAMY DO
foremki, za pomocą wałka usuwamy nadmiar ciasta, nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy surową fasolę (żeby obciążyć ciasto), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut.
FARSZ NA PATELNI
rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy 3 pory pokrojone na drobno i solimy. SMAŻYMY.
OSOBNO DO MISKI
wbijamy 2 jaja i je roztrzepujemy, cały czas mieszając, dodajemy śmietanę.
DODAJEMY SZCZYPTĘ GAŁKI
muszkatołowej, świeżo mieloną sól i pieprz, wciąż mieszamy. SER KROIMY W: plastry.
PODSMAŻONY POR DOPRAWIAMY
pieprzem, następnie przekładamy do miski i mieszając, zalewamy jajkami ze śmietaną.
CIASTO WYJMUJEMY Z
piekarnika, na wierzch ciasta wykładamy ser, na ser sos z porami, rozkładamy na całej powierzchni ciasta.
PIEKARNIK NASTAWIAMY NA
210°C i wkładamy flamiche na 25 minut (po 15 minutach wyjmujemy tartę i wykładamy pozostałą część sera na wierzch i wkładamy jeszcze na 10 minut).
FLAMICHE WYCIĄGAMY Z
piekarnika, wyjmujemy z formy.
POSYPUJEMY POSIEKANĄ NATKĄ
pietruszki. PODAJEMY Z: sałatką.
SAŁATKA Z POMARAŃCZY
wycinamy segmenty, by pozostał sam miąższ (usuwamy białą błonę).
SALAMI KROIMY NA
cienkie plastry, następnie plastry na pół.
ORZECHY MIAŻDŻYMY W
moździerzu.
SEGMENTY POMARAŃCZY, POKROJONE
salami, umytą roszponkę, orzechy i pokrojone awokado rozdzielamy na 4 części i wkładamy do miseczek.
POLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
POSYPUJEMY SOLĄ.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5764,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1441,2 kcal
Tłuszcz
101,1 g
Węglowodany
108,7 g
Błonnik
32,5 g
Białko
32,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki z ceviche z łososia
Kanapki z ceviche z łososia, guacamole i serkiem śmietanowym, czyli idealny pomysł na śniadanie lub kolację! Spróbuj przyrządzić to danie według przepisu Karola i przekonaj się, że pyszne jedzenie nie musi być skomplikowane w przygotowaniu.

Warzywa z woka po chińsku
Połączenie różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw i słonego sosu sojowego to sposób na zaskakująco smaczne danie, które zadowoli wszystkich fanów kuchni dalekiego wschodu. Dowiedz się, jak zrobić szybkie i proste warzywa po chińsku z woka!

Sałatka z bobem i cykorią
Szybka letnia sałatka z sezonową cykorią, bobem, rzodkiewkami i ich liśćmi – wypróbuj przepis Kingi Paruzel!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
Delikatny biszkopt z limonkowym kremem i brzoskwiniami – to ciasto idealne na każdą okazję!

Zupa z kalarepy (oberiba) i proziaki
Odkrywaj regionalne, sezonowe smaki dzięki przepisowi Kingi na oberibę – śląską zupę z kalarepy! W połączeniu z pysznymi i prostymi chlebkami na sodzie smakuje doskonale!

Ostre paluszki dyniowe z dipem
Paluszki z dyni? To nasza propozycja wytrawnej przekąski. Podaj je z pysznym dipem i zaskocz swoich gości smakowitym połączeniem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.

Halloweenowa panna cotta
Zobacz, jak przygotować efektowną panna cottę, która sprawdzi się podczas każdego przyjęcia halloweenowego!

Hummus bil lahme
Przepyszny domowy hummus z dodatkiem grillowanej papryki i harissy, podany ze smażoną na maśle wołowiną i chlebkami pita to przepis na idealną ucztę w stylu orientalnym. Przygotuj go i przekonaj się, jak świetnie smakuje.