Drożdżowy zawijaniec z migdałami • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto drożdżowe nadziane masą orzechową i posypane płatkami migdałów. Smakuje wybornie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
DO DUŻEJ MISKI
przesiewamy mąkę pszenną.
W ŚRODKU ROBIMY
zagłębienie, do którego wlewamy podgrzane mleko oraz drożdże. DELIKATNIE MIESZAMY TWORZĄC: rozczyn.
PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I
odstawiamy na 15-20 minut.
OBEJRZYJ TRIK, JAK
prawidłowo przygotować rozczyn.
GDY ROZCZYN UROŚNIE,
dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka i wyrabiamy ciasto. WLEWAMY ROZTOPIONE: masło.
CIASTO WYRABIAMY, PODSYPUJĄC
je mąką, do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni.
NA KONIEC POSYPUJEMY
je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA
grubość 2-3 mm.
NADZIENIE MIGDAŁY I
orzechy laskowe mielemy.
ŚMIETANKĘ Z CUKREM
trzcinowym zagotowujemy i zalewamy nią orzechy.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
NADZIENIE ROZSMAROWUJEMY NA
rozwałkowanym cieście.
ZWIJAMY RULON I
tniemy w paski o grubości 4-5 cm (w przekroju mają kształt ślimaka).
ŚLIMAKI UKŁADAMY JEDEN
przy drugim w okrągłej formie (o średnicy 21 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
PŁATKI MIGDAŁOWE CIASTO
smarujemy rozpuszczonym miodem i posypujemy płatkami migdałów. PIECZEMY W: temp.
170°C (Z TERMOOBIEGIEM)
przez 30-35 minut. STUDZIMY.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3968 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
396,8 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
42,1 g
Błonnik
9,8 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki z łososia z cukinią
Szaszłyki z łososia z cukinią, czyli niezwykle proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi czosnku, cytryny i syropu klonowego zachwyca mnogością smaków, które idealnie się łączą.

Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
Lubisz szparagi i zupy? Polubisz ten przepis! Przygotuj krem z zielonych szparagów z chrupiącym dodatkiem: paluszkami grissini owiniętymi szynką długo dojrzewającą.

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
Idealny de volaille to chrupiąca panierka na zewnątrz i płynne masło w środku – właśnie taki kotlet przygotujesz dzięki przepisowi Karola. To pyszny pomysł na klasyczny, rodzinny obiad!

Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!

Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!