Deser jogurtowo-truskawkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DELIKATNA GALARETKA JOGURTOWA
Do miski przelewamy jogurt, dodajemy cukier puder (dodatek cukru nie jest konieczny, można dodać w zamian słodzik lub nie słodzić), mieszamy.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W
50 ml mleka i rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej.
PODGRZANY ROZTWÓR ŁĄCZYMY
z pozostałym mlekiem i dodajemy do jogurtu.
MASĘ JOGURTOWĄ WLEWAMY
do naczyń deserowych (kieliszki, salaterki, pucharki).
CHŁODZIMY W LODÓWCE
około 2 godziny, do całkowitego stężenia.
ŻELKA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI
miksujemy z sokiem z limonki i, opcjonalnie, cukrem pudrem.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W
wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, łączymy z truskawkami.
ŻELKĘ WYLEWAMY RÓWNĄ
warstwą na galaretkę z jogurtu, chłodzimy w lodówce około 40 minut.
DESER DEKORUJEMY POMARAŃCZĄ
i kiwi pokrojonymi w plastry oraz patyczkami czekoladowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
636,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
159,0 kcal
Tłuszcz
4,4 g
Węglowodany
21,3 g
Błonnik
9,7 g
Białko
9,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.

Koncentrat bulionu drobiowego
Naszła Cię ochota na rosół? Z domowym bulionem drobiowym zrobisz go bardzo szybko! Zobacz, jak przygotować koncentrat bulionu, aby mieć go zawsze pod ręką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto krówkowe bez pieczenia
Lubisz domowe ciasta, ale zazwyczaj do ich przygotowania potrzebny jest piekarnik? Jeśli tak, ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu, z pysznym kremem i dużą ilością truskawek. To się musi udać!

Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.

Zupa z cukinii z kurkami
Doskonałe połączenie cukinii i kurek! Przygotuj doskonałą zupę, którą wykonasz w kilka chwil!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tacos z tuńczykiem
Kuchnia w stylu meksykańskim to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.

Kaczka z chrupiącą skórką
Łatwy przepis na kaczkę? Proszę bardzo! Skorzystaj z przepisu Kingi Paruzel na pieczoną kaczkę z chrupiącą glazurowaną skórką.

Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
Każdy chłodny wieczór stanie się wyjątkowy, gdy podgrzejemy go korzennym budyniem z dodatkiem gorących wiśni. A to wszystko w zaledwie 10 minut!