Chrupiący owsiany kurczak • przepis • składniki • przygotowanie
Udka w chrupiącej panierce i sałatka ze świeżych warzyw to przepis na pyszny fast food w zdrowym i lekkim wydaniu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
Umyte, osuszone i pozbawione kości udka kurczaka doprawiamy odrobiną pieprzu i soli.
PANIERKA DO NACZYNIA
wrzucamy mąkę pszenną, posiekane nożem płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną (lub kaszę mannę).
PANIERKĘ DOPRAWIAMY MIELONYM,
białym pieprzem, solą, roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi (lub suszonym tymiankiem) i pieprzem cayenne.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE
mieszamy.
PANIERKĘ ODSTAWIAMY NA
bok.
JAJKA WBIJAMY DO
miseczki i mieszamy.
ROZMĄCONE JAJKA MIESZAMY
z odrobiną mleka.
UDKA KURCZAKA KROIMY
na pół.
W JAJKACH Z
mlekiem zanurzamy kawałki kurczaka, następnie każdy kawałek kurczaka dokładnie obtaczamy w panierce.
W GARNKU PODGRZEWAMY
olej słonecznikowy do temperatury 170°C.
KAWAŁKI KURCZAKA W
panierce wrzucamy na rozgrzany olej.
SMAŻYMY MNIEJ WIĘCEJ
przez 15 minut (aż do uzyskania złotego koloru), tak żeby każdy kawałek był pokryty olejem.
SOS JOGURTOWY DO
naczynia przekładamy jogurt, dodajemy majonez, sok z cytryny, niewielką ilość soli, mielonego, białego pieprzu oraz cukru, a także odrobinę pieprzu cayenne.
NA KOŃCU DO
sosu dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
SAŁATKA NA TALERZU
układamy kawałki umytej, porwanej w dłoniach sałaty rzymskiej.
SAŁATĘ RZYMSKĄ POSYPUJEMY
młodą, drobno pokrojoną białą kapustą.
NA SAŁACIE I
kapuście układamy talarki rzodkiewek.
CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM
jogurtowym.
WYSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA
w panierce wyjmujemy z garnka za pomocą szczypców i układamy na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
KAWAŁKI KURCZAKA UKŁADAMY
na sałatce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4086,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1021,6 kcal
Tłuszcz
56,3 g
Węglowodany
41,8 g
Błonnik
7,1 g
Białko
55,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe croissanty
Klasyka kuchni francuskiej w słodkiej odsłonie – najlepsze croissanty, idealne na śniadanie, przygotujecie dzięki przepisowi Pawła Małeckiego!

Francuskie tosty z boczkiem i serem
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową
Mnóstwo smaków, tekstur i kolorów w jednym deserze! Tosty francuskie podane z sałatką z owoców, lodami i bitą śmietaną zaspokoją Twój apetyt na coś słodkiego i będą ozdobą każdego stołu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
Połączenie polskich warzyw i esencjonalnego orientalnego sosu. Doskonałe wiosenne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku!

Churrosowe tosty francuskie z lodami
Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!

Klopsiki zapiekane z serem provolone
Klopsiki wołowe, aromatyczny sos pomidorowy, makaron i włoski ser provolone to przepis na pyszne i sycące danie. Wypróbuj i przygotuj sobie pyszny obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
Pyszna tarta na chrupiącym, orzechowym spodzie z kruchego ciasta, z delikatnym kremem śmietankowym i orzeszkami w sosie karmelowym. Wypróbuj ten przepis na wyborne ciasto w stylu amerykańskim!

Oliwa bazyliowa
Aromatyczną oliwę z bazylią możesz przygotować samodzielnie. Zobacz, jak!

Zabajone z owocami
Krem jajeczny, chrupiące ciasteczka i świeże owoce łączą się w prostym i pysznym deserze Pawła! Sprawdź przepis i przygotuj klasyczne zabajone dla siebie i bliskich.