Chicken pot pie — potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem • przepis • składniki • przygotowanie
Chicken pot pie to danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze — delikatne mięso z kurczaka, kremowy sos oraz chrupiące, złociste ciasto. Czego chcieć więcej? Nie czekaj i zrób wraz z nami to ulubione danie Amerykanów!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI W MISCE
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło oraz śmietanę i wyrabiamy do konsystencji kruszonki. Potem dodajemy wodę i ponownie wyrabiamy, aż uzyskamy jednolite ciasto.
CHŁODZIMY CIASTO
Tworzymy z ciasta kulę, a potem zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę, por i czosnek drobno siekamy, marchew i ziemniaki kroimy w kostkę. Groszek rozmrażamy. Kurczaka także myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy masło (2 łyżki) i dodajemy wszystkie składniki poza groszkiem. Gdy zrobią się rumiane, doprawiamy je solą, pieprzem, gałką oraz tymiankiem. Po chwili zalewamy wszystko bulionem. Dusimy przez 15 minut, aby część płynu odparowała. Na koniec dodajemy groszek i dusimy jeszcze przez 4-5 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 195°C.
PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy zasmażka zacznie się gotować, dodajemy śmietankę i mieszamy.
WLEWAMY ZASMAŻKĘ NA PATELNIĘ
Zabieloną zasmażkę wlewamy na patelnię i mieszamy. Ściągamy patelnię z gazu jeszcze zanim zasmażka się zagotuje. Mieszamy, aż całość lekko zgęstnieje.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy na dwie części (większa część to ok. 2/3 ciasta, mniejsza – ok. 1/3). Większą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykładamy ciastem formę, zarówno spód, jak i boki. Robimy widelcem dziurki w cieście.
PRZEKŁADAMY NADZIENIE
Przekładamy nadzienie do naczynia. Rozwałkowujemy pozostałą, mniejszą część ciasta i przykrywamy nim nadzienie, dociskając boki, by skleiły się z ciastem ze spodu. Również nakłuwamy je widelcem.
PIECZEMY CHICKEN POT PIE
W miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierzch ciasta, a potem wsuwamy chicken pot pie do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Wyciągamy, gdy ciasto się zarumieni i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5117,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1023,5 kcal
Tłuszcz
64,9 g
Węglowodany
63,7 g
Błonnik
4 g
Białko
30,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegeburger z tatarem buraczanym
Coś na grilla w wersji wegetariańskiej? Wegeburger z tatarem buraczanym! Jego smak zrobi prawdziwe show na Twoim grillu, a w dodatku przygotujesz go również na patelni!

Hamburger zebra
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.

Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
Tradycja spotyka się z nowoczesnością, a kuchnia polska z amerykańską! I tak powstaje burger z karpia według Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak po marokańsku
Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.

Mus jagodowy z sosem jeżynowym
Pyszny, lekki i niezwykle owocowy deser! Koniecznie spróbuj musu jagodowego Pawła!

Pita z jagnięciną
Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Apple pie - amerykańska szarlotka
Apple pie, czyli amerykańska szarlotka to ulubiony deser Amerykanów. Jego charakterystyczna, krucha skorupka i aromatyczne nadzienie z soczystych jabłek sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na to pyszne ciasto, które wypełni Twój dom zapachem cynamonu i pieczonych jabłek.

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.