Biała kiełbasa z kapustą pak choi w stylu azjatyckim • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowy miks kuchni polskiej i azjatyckiej na jednym talerzu, czyli smażona biała kiełbasa z kapustą pak choi. To świetny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego menu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KIEŁBASĘ I BOCZNIAKI
Białą kiełbasę przekrawamy wzdłuż na pół, a boczniaki rwiemy na niewielkie kawałki. Na patelniach rozgrzewamy olej. Na jednej z patelni wykładamy białą kiełbasę, płaską stroną do dna, a na drugą przekładamy boczniaki. Kiełbasę z obu stron smażymy na złoty kolor, a boczniaki aż będą rumiane i chrupiące (często mieszając), pod koniec podlewając je odrobiną sosu sojowego.
SMAŻYMY KAPUSTĘ
Kapustę pak choi kroimy w ćwiartki i następnie każdą z ćwiartek przekrawamy na pół. Podsmażamy na patelni, na której smażyliśmy kiełbasę.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SOS
Czosnek i papryczkę chili kroimy w cienkie plastry. Imbir dość drobno siekamy. W misce mieszamy sos teriyaki, olej sezamowy, pozostały sos sojowy oraz skórkę i sok z limonki. Następnie do sosu wlewamy ok. ¼ szklanki wody. Całość ponownie mieszamy.
PODGRZEWAMY SOS
Na patelni krótko podsmażamy czosnek, a kiedy zacznie pachnieć, dodajemy do niego chili oraz imbir i całość zalewamy sosem. Sos podgrzewamy na małym ogniu, aż delikatnie się zredukuje. Następnie na patelnię przekładamy kiełbasę i podgrzewamy ją w sosie, aby dokładnie się nim pokryła.
PODAJEMY DANIE
Kiełbasę przekładamy na talerz, delikatnie skrapiamy sosem i oprószamy kolendrą. Na talerz dodajemy kapustę pak choi. Danie skrapiamy sosem i posypujemy chrupiącymi boczniakami wymieszanymi z kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1428,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
357,2 kcal
Tłuszcz
27,2 g
Węglowodany
10,5 g
Błonnik
2,4 g
Białko
18,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!

Sushi sandwich
Jeśli należysz do fanów sushi – przepis DG jest dla Ciebie! Poznaj przepis na sushi sandwich – kanapkę, którą przygotujesz szybko i zabierzesz ze sobą wszędzie!

Pad thai z kurczakiem
Masz ochotę na szybkie, aromatyczne danie z orientalną nutą? Pad thai z kurczakiem to propozycja idealna dla ciebie! Egzotyczne połączenie różnych smaków i struktur — tego koniecznie musisz spróbować. Poznaj nasz sposób na bajeczny pad thai!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zimowa surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i pomarańczami
Surówka z kapusty i różnych sałat z dodatkiem kawałków pomarańczy z aromatycznym dressingiem i parmezanem. Świetnie połączenie, które odświeży każdy posiłek.

Drożdżowe muffinki z borówkami
Puszyste drożdżowe muffinki z dodatkiem borówek i chrupiącą kruszonką, przygotowane w airfryerze. Doskonałe na deser lub słodką przekąskę.

Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
Warto zadbać o to, aby sezonowe owoce gościły w naszej kuchni! Oto prosty sposób na przepyszne knedle ze śliwkami w aromatycznym sosie waniliowym. To proste danie zachwyca smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lekka sałatka z makaronem konjac i warzywami
Lekka sałatka z niskokalorycznym makaronem i zielonymi warzywami to idealny pomysł na wiosenny posiłek, który dzięki dodatkowi sosu w azjatyckim stylu nabierze wyjątkowego charakteru. Sprawdź, jakie to pyszne!

Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
Zainspiruj się tradycyjną kuchnią francuską! Wyczaruj w swojej kuchni pyszne faszerowane piersi kurczaka z nietypowymi ziemniaczkami dauphine.

Sernik Izaura
Sernik Izaura to kulinarny hit popularny w latach 80., który do dziś ma wielu sympatyków. Placek nazwany na cześć bohaterki popularnego w tamtych czasach brazylijskiego serialu, łączy w sobie najlepsze cechy sernika i ciasta kakaowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis!