Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
BIAŁKA: jajek oddziel 3-4 godziny wcześniej i pozostaw w temperaturze pokojowej.
MASŁO WYJMIJ Z
lodówki tak, aby było miękkie w momencie użycia.
BEZY BIAŁKA
ubijamy.
POD KONIEC UBIJANIA
zaczynamy stopniowo dodawać cukier z cukrem wanilinowym.
UBIJAMY DO MOMENTU,
aż piana zacznie lśnić.
NA 2 KAWAŁKACH
papieru pergaminowego rysujemy 6 krążków o średnicy 6 cm i wykładamy nimi blachy do pieczenia.
UBITE BIAŁKA PRZEKŁADAMY
do worka cukierniczego.
SZPRYCUJEMY 6 PŁASKICH
krążków na pergaminie oraz 6 wyższych rozetek („kapelusz”) o średnicy 6 cm.
PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO
temperatury około 140°C, w tej temperaturze pieczemy bezy przez pierwsze 20 minut; następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
TAKA ILOŚĆ CZASU
spowoduje, że bezy będą chrupiące z zewnątrz, ale ciągliwe w środku.
JEŻELI CHCEMY MIEĆ
bezy całkowicie suche, należy zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć jeszcze około 40-45 minut.
ODSTAWIAMY DO
wystudzenia.
KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY CZEKOLADĘ
z orzechami ścieramy na tarce o grubych oczkach, śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią startą czekoladę.
DOKŁADNIE MIESZAMY, NA
końcu dodajemy miękkie masło.
NA PŁASKI SPÓD
wystudzonej bezy szprycujemy krem czekoladowy, następnie przykrywamy rozetką.
BEZY DEKORUJEMY
kakao.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2724,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
454,0 kcal
Tłuszcz
29,6 g
Węglowodany
42,8 g
Błonnik
4,8 g
Białko
4,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Śledź marynowany w pieczonych burakach
Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.

Amelki. Placuszki serowe z borówkami
Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!

Sałatka bawarska z kapusty
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stir fry z indyka z warzywami
Klasyczne danie kuchni w stylu azjatyckim, czyli stir fry z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie. To potrawa, która wymaga dużo krojenia i siekania, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Koniecznie spróbuj!

Lody truskawkowe z bazylią
Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.

Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
Sposób Pawła Małeckiego na brownie z buraka! A żeby było jeszcze ciekawiej – ciasto podaje z musem malinowo-buraczanym!