Bezglutenowe ciasto śliwkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto bez glutenu? Wypróbuj przepis Pawła na pyszne ciasto ze śliwkami!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY ŚLIWKI NA CZĄSTKI
Śliwki myjemy i wydrążamy z nich pestki. Kroimy na cząstki. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przekładamy miękkie masło i wsypujemy cukier puder. Za pomocą miksera starannie ucieramy składniki do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodajemy żółtka. 100 g orzechów włoskich mielemy i łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Następnie dodajemy około 60 ml soku z pomarańczy. Drugą pomarańczę dokładnie myjemy, ścieramy z niej skórkę i dodajemy do masy.
BIAŁKA UBIJAMY Z CUKREM
Białka ubijamy z cukrem kryształem. Łączymy z całą masą. Formę o średnicy około 30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy masę i równo rozsmarowujemy.
NA WIERZCHU CIASTA UKŁADAMY ŚLIWKI I ORZECHY
Na wierzchu układamy śliwki. Pozostałą część orzechów grubo siekamy i posypujemy nimi obficie ciasto (możemy posypać jeszcze cukrem trzcinowym, jeśli wolimy słodsze ciasto). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 50-55 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3687,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
263,4 kcal
Tłuszcz
16,6 g
Węglowodany
25,5 g
Błonnik
5 g
Białko
5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
Makaron w stylu włoskim z fantastycznym sosem według pomysłu samego mistrza kuchni - Karola Okrasy!

Pasta pistacjowa z białą czekoladą
Przepyszna pasta pistacjowa, którą można przygotować z dwóch składników w 15 minut! Koniecznie wypróbuj ją na świeżym pieczywie lub jako dodatek do deserów.

Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
Tradycyjna bułeczka w stylu włoskim zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.

Chlebek z pesto i kabanosami
Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!

Carpaccio z miodowego melona
Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z piekarnika
Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!

Najlepsza sałatka z tortellini
Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże

Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
Klasyczne połączenie we włoskim stylu, czyli melon z szynką parmeńską! W dodatku podane z mozzarellą z bawolego mleka i odrobiną octów balsamicznych. Przygotuj sałatkę idealną na wiosnę.