Bagietka z francuskim serem i wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiąca bagietka z domowym pesto z pietruszki, kawałkami polędwicy wołowej i delikatnym francuskim serem crémeux de Normandie. Skuś się na to pyszne danie i spróbuj nowego sposobu na zapiekankę.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PESTO Z PIETRUSZKI
Wszystkie składniki na pesto przekładamy do malaksera i rozdrabniamy na sos.
SMAŻYMY POLĘDWICĘ
Polędwicę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i każdy z nich doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowane mięso bardzo krótko obsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni.
KARMELIZUJEMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na rozgrzanej patelni, od czasu do czasu mieszając, aż nabierze złotobrązowego koloru. Następnie na patelnię dodajemy miód oraz ocet balsamiczny i podgrzewamy całość, aż składniki się zredukują.
PRZYGOTOWUJEMY BAGIETKĘ
Ser kroimy w dość cienkie plastry. Bagietkę smarujemy oliwą i podsmażamy na suchej patelni, aby była delikatnie zarumieniona. Gotowe pieczywo smarujemy pesto i układamy na nim na przemian plastry wołowiny i sera. Całość okraszamy skarmelizowaną cebulką.
PODPIEKAMY BAGIETKĘ
Gotową bagietkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez ok. 1-2 minuty w piekarniku z włączoną funkcją grillowania od góry w temperaturze 200°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
992,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
496 kcal
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
35,4 g
Błonnik
3,4 g
Białko
35,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dip z ciecierzycy
Delikatna konsystencja i wyrazisty charakter dipu z ciecierzycy to wyjątkowe połączenie, w którym zdecydowanie warto zasmakować. Przygotuj tę przekąskę na sylwestra i podaj ją ze snackami z ciasta francuskiego!

Kanapka paryżanka
Delikatny rogalik, twaróg, odrobina konfitury i listki mięty – pyszny pomysł na francuskie śniadanie w pięć minut!

Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
Aromatyczny kurczak marynowany w świeżych ziołach oraz pyszne gratin z warzyw – doskonały pomysł na smaczny obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chlebek w stylu włoskim
To niezwykle prosty i smaczny chlebek, który doskonale nadaje się do robienia kanapek lub jako dodatek do sałatek! Kilka składników i uczta w stylu włoskim zawita do Twojej kuchni!

Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!

Halibutowe kąski w ziołowym cieście
Kawałki halibuta podane z domowym sosem słodko-kwaśnym świetnie sprawdzą się podczas spotkania z przyjaciółmi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.

Biszkopt z 4 jaj
Biszkopt to klasyk cukiernictwa, który stanowi doskonałą bazę dla wielu deserów. Dzięki swojej lekkości i puszystości, idealnie nadaje się do tortów, rolad czy ciast z owocami. Przygotowanie tytułowego biszkoptu z 4 jaj jest prostsze niż się wydaje. Jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami zamiast grzybów? Jeśli lubujesz się w tradycyjnych świątecznych przepisach, to ta wariacja może wydawać Ci się niepotrzebna. A jednak, takie wydanie wigilijnych pierogów ma wielu zwolenników, bo pieczarki są łatwo dostępne i można je podawać także dzieciom. Przekonaj się, że takie pierogi nie muszą niczym ustępować klasycznym pierogom z dodatkiem grzybów leśnych!