Babka gotowana waniliowo-czekoladowa • przepis • składniki • przygotowanie
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MASŁO, CUKIER
i nasionka z lasek wanilii ucieramy na puszystą masę.
STOPNIOWO DODAJEMY JAJKA,
budyń w proszku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
DOKŁADNIE ŁĄCZYMY
składniki.
POD KONIEC MIESZANIA
dodajemy wódkę.
MASĘ DZIELIMY NA
3 części.
DO JEDNEJ Z
części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
FORMĘ DO BABKI
gotowanej (o średnicy 17cm i wysokości 17 cm) dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
DO FORMY KOLEJNO
przekładamy masę, tworząc kolorystyczne warstwy: na spód masę jasną, następnie kakaową, na wierzch ponownie jasną.
FORMĘ ZAMYKAMY I
wstawiamy do garnka z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy).
GOTUJEMY NA WOLNYM
ogniu około 90 minut.
BABKĘ WYJMUJEMY Z
formy od razu po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.
JAK PODAWAĆ POLEWAMY
polewą waniliową i dekorujemy owocami kandyzowanymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4735,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
526,2 kcal
Tłuszcz
28,3 g
Węglowodany
60,3 g
Błonnik
7,4 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kulki mocy z miechunką
Słodko-gorzkie kulki kokosowe z miechunką to idealna przekąska o każdej porze! Są proste w przygotowaniu i pyszne! Musisz ich spróbować!

Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
Kiedy znudzą Ci się schabowe, przygotuj potrawę, którą na południu Europy nazywają picatta. Jej smak mile Cię zaskoczy.

Pikle - z ogórków, marchewki i cebuli
Aromatyczne, wyraziste w smaku, idealnie chrupiące - pikle z ogórków i innych warzyw to prawdziwy skarb każdej spiżarni. W przepisie Kingi Paruzel na warzywne sałatki marynowane kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie składników i proporcji. Ostra zalewa do pikli sprawia, że warzywa zachowują swoją chrupkość, jednocześnie nabierając wyrazistego, intensywnego smaku
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony kurczak chermoula z warzywami
Świeży kurczak to baza do wielu posiłków. Przygotujmy go w pachnącej marynacie z dodatkiem marchewek, ziemniaków i selera.

Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Zupa rybna
Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stir fry z indyka z warzywami
Klasyczne danie kuchni w stylu azjatyckim, czyli stir fry z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie. To potrawa, która wymaga dużo krojenia i siekania, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Koniecznie spróbuj!

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!

Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?