Arbuziaki z galaretki • przepis • składniki • przygotowanie
Efektowny i orzeźwiający deser w formie trójkolorowych galaretek przypominających plasterki arbuza zachwyca wyglądem i smakiem! Idealny na letnie przyjęcia.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI
Do dwóch miseczek wsypujemy galaretkę agrestową, a do trzeciej truskawkową. Jedną z galaretek agrestowych zalewamy 200 ml ciepłej, przegotowanej wody (temp. ok. 60°C), drugą 300 ml, a galaretkę truskawkową 350 ml. Każdą dokładnie mieszamy. Do galaretki agrestowej z 200 ml wody dodajemy śmietankę, również dokładnie mieszamy. Wszystkie galaretki odstawiamy do przestygnięcia.
TWORZYMY WARSTWY Z GALARETEK
Szklane naczynie wykładamy folią spożywczą. Na dno wlewamy połowę lekko tężejącej galaretki agrestowej i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na stężały spód wylewamy połowę galaretki agrestowej wymieszanej ze śmietanką i również przekładamy do lodówki. Po stężeniu tej warstwy wlewamy do naczynia całą galaretkę truskawkową, którą także schładzamy. Kolejno wlewamy drugą połowę galaretki agrestowej ze śmietanką, pozwalamy jej stężeć i na koniec do naczynia przelewamy pozostałą galaretkę agrestową.
KROIMY MASĘ GALARETKOWĄ
Gotową galaretkę delikatnie wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy folię. Kroimy w plastry o grubości ok. 4-5 cm, a następnie z każdego plastra wycinamy trójkąty przypominające kawałki arbuza. Każdy z trójkątów nadziewamy na wykałaczkę lub patyczek.
DEKORUJEMY I PODAJEMY
Czekoladę roztapiamy i rysujemy nią kropki imitujące pestki arbuza. Deser podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
223,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
55,8 kcal
Tłuszcz
1,6 g
Węglowodany
9,1 g
Błonnik
0,1 g
Białko
1,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chleb z suszonymi wiśniami
Zobacz, jak przygotować chleb z idealnie chrupiącą skórką i środkiem pełnym suszonych wiśni i orzechów laskowych! To receptura samego Piotra Kucharskiego!

Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!

Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Zupa z awokado z migdałami
Spróbuj kremowej zupy na bazie warzyw z awokado i mlekiem migdałowym!

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ubijany ganasz
Szukasz nowej metody dekoracji tortów? Koniecznie wypróbuj przepis na ubijany ganasz! Ten pyszny, czekoladowy krem, który dzięki ubijaniu z masłem staje się niezwykle puszysty, będzie idealną dekoracją wielu tortów.

Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.

Ciasto migdałowe z morelami
Pyszne ciasto z morelami – doskonałe na letnie popołudnia spędzone na pikniku!