Arancini – faszerowane kulki ryżowe • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskakują serowo-pomidorowym nadzieniem i chrupką panierką – mowa o arancini, kuleczkach z ryżu arborio, które łatwo odtworzysz we własnej kuchni dzięki przepisowi Darii!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Studzimy i łączymy w misce z parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na rozgrzanej oliwie na głębokiej patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz oraz oregano i smażymy do odparowania wody.
FORMUJEMY I SMAŻYMY ARANCINI
Porcję ryżu formujemy na dłoni w półokrągły koszyczek. Umieszczamy w nim łyżkę farszu i kulkę mozzarelli. Zaklejamy arancino dodatkową porcją ryżu, tak by stworzyć kulę i zamknąć farsz wewnątrz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
11109,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1851,6 kcal
Tłuszcz
157,3 g
Węglowodany
90,2 g
Błonnik
21,9 g
Białko
21,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.

Sałatka na krakersach
Chcesz zrobić szybką w przygotowaniu, smaczną i pożywną przekąskę? Sprawdź przepis na sałatkę na krakersach i ciesz się jej wyrazistym smakiem! Zaskocz swoich gości!

Wegański gulasz z ciecierzycą
Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone bataty z piekarnika
Odkrywanie nowych, smakowitych alternatyw dla klasycznych potraw i dodatków to prawdziwie pasjonująca podróż. Jednym z takich zamienników, który zdobywa coraz większą popularność, są pieczone bataty z piekarnika. Te chrupiące, złociste i lekko słodkie kawałki słodkich ziemniaków idealnie sprawdzą się solo, jak i jako dodatek do różnych potraw.

Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
Szaszłyki z karkówki to jeden z niekwestionowanych klasyków polskiego grillowania. Jednak dzięki kreatywności kulinarnej mistrza kuchni Karola Okrasy, ten popularny przysmak zyskuje zupełnie nowe oblicze. Marynata orzechowa, grillowane gruszki i aromatyczna sałatka z rukoli tworzą kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwór w zalewie z octu jabłkowego według przepisu Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Poznaj przepis na zupę dyniową z wyraźnym aromatem azjatyckim! Taka zupa rozgrzewa nawet w najzimniejsze dni.

Kurczak w piwnej panierce
Ekspresowy pomysł na kurczaka w niebanalnym wydaniu – chrupiąca piwna panierka skrywająca delikatne, kruche mięso.