3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie
Jedna baza i aż 3 różne konfitury – każdą z nich przygotujesz w 10 minut! Sięgnij po najlepsze pomidory i zamknij w słoiczkach doskonały dodatek do mięs z grilla, ryb i kanapek!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KARMELIZUJEMY CUKIER
Cukier przesypujemy na dno rozgrzanej patelni i karmelizujemy, nie mieszając, aż rozpuści się i zmieni kolor na ciemnozłoty. By rozprowadzić karmel po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.
GOTUJEMY KONFITURĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i ziele angielskie. Chwilę prażymy. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę habanero (bez pestek) i pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.
PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA
Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.
KARMELIZUJEMY CUKIER
Cukier przesypujemy na dno rozgrzanej patelni i karmelizujemy, nie mieszając, aż rozpuści się i zmieni kolor na jasnozłoty. By rozprowadzić karmel po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.
GOTUJEMY KONFITURĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę prażymy. Dodajemy imbir starty na tarce o drobnych oczkach, skórkę otartą z limonki i kardamon. Mieszamy. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.
PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA
Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.
KARMELIZUJEMY MIÓD
Miód przelewamy na dno rozgrzanej patelni i podgrzewamy, nie mieszając, aż zacznie się delikatnie pienić. By rozprowadzić skarmelizowany miód po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.
GOTUJEMY KONFITURĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę prażymy. Dodajemy paprykę, musztardę i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Ponownie mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
627 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
62,7 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
15,2 g
Błonnik
0,7 g
Białko
0,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.

Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
Delikatne mięso z indyka w jogurtowej marynacie wzbogacone smakiem banana – podane razem w postaci pysznych szaszłyków.

Batony z orzechami pekan
Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ekspresowe banoffee z mascarpone
Błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę przepyszne banoffee z kremem z serka mascarone to idealny szybki deser. Koniecznie wypróbuj przepis Pauli!

Zawijane tortille na patyku
Szybka w przygotowaniu i pyszna przekąska, które świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Przygotuj zawijane tortille na patykach i odkryj przed swoimi gośćmi nowy sposób na szaszłyki.

Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami to danie, które cieszy się popularnością w sezonie na kurki, ale nie tylko! To połączenie puszystych jajek z delikatnymi, lekko słodkawymi grzybami tworzy duet idealny. Jak zrobić perfekcyjną jajecznicę z kurkami? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Paszteciki z wędzonego pstrąga
Bardzo eleganckie przekąski na sylwestrowy stół przygotowane z prostych składników. Niech paszteciki z aksamitnym musem z pstrąga trafią do Waszego imprezowego menu dzięki przepisowi Karola!

Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.

Lodowe babeczki
Babeczki czekoladowe wypełnione lodami, to połączenie, które zasmakuje małym i dużym miłośnikom słodyczy. Sprawdź jak łatwo przygotować lodowe babeczki!