Chutney śliwkowo-gruszkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj jednorazowe filtry do herbaty 4 słoiki o pojemności 175 ml moździerz
ZAGOTOWUJEMY OWOCE Z PRZYPRAWAMI
CEBULĘ OBIERAMY I KROIMY W PIÓRKA.
IMBIR OBIERAMY I KROIMY W DROBNĄ KOSTKĘ.
ŚLIWKI OBIERAMY, POZBAWIAMY PESTEK.
GRUSZKI OBIERAMY, POZBAWIAMY GNIAZD NASIENNYCH.
OWOCE KROIMY W KOSTKĘ.
CHILI, JAŁOWIEC I ZIELE ANGIELSKIE GRUBO ROZCIERAMY W MOŹDZIERZU I UMIESZCZAMY W JEDNORAZOWYM FILTRZE DO HERBATY.
DOBRZE ZAMYKAMY.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY Z 2 ŁYŻECZKAMI SOLI I GOTUJEMY PRZEZ KOLEJNE 3-5 MINUT.
DOPRAWIAMY CHUTNEY DO CHUTNEY
dodajemy 150 ml octu i cukier.
Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem.
Następnie gotujemy przez kolejne 20-25 minut bez przykrycia, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec czasu gotowania regularnie.
Gdy sos zgęstnieje, usuwamy filtr do herbaty z przyprawami, a chutney doprawiamy do smaku octem, solą i ewentualnie pieprzem cayenne.
PRZELEWAMY CHUTNEY DO SŁOIKÓW
Sos natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych gorącą wodą słoików, które dobrze zamykamy. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1494,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
373,7 kcal
Tłuszcz
0,8 g
Węglowodany
93,3 g
Błonnik
2,5 g
Białko
2,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!

Jabłkowe tacos
Świetna propozycja słodkiej przekąski – jabłkowe tacos! Z własnoręcznie przygotowanymi tortillami i nadzieniem jabłkowym!

Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jabłecznik
Wypełnij dom zapachem pieczonych jabłek. Przygotuj wyśmienity jabłecznik.

Bulion rybny
Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!

Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
Delikatne crème brûlée połączone ze słodyczą karmelizowanej pomarańczy. Teraz ten francuski specjał przygotujesz samodzielnie. Sprawdź!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hamburgery orzechowe w chlebie
Aromatyczne mięso podane z chrupiącą domową bułeczką czyli hamburger inspirowany Ameryką, ale w marokańskim stylu!

Welsch z północnej Francji z serem cheddar
Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.

Pani Walewska na puszystym cieście
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.