Zapiekanki w stylu meksykańskim • przepis • składniki • przygotowanie
Zapiekanki według przepisu Karola to prawdziwa podróż dookoła świata! Te pyszne, zapiekane z serem cheddar kromki chleba podane ze świeżym guacamole i pomidorkami zachwycą na każdej imprezie lub będą wyjątkowym śniadaniem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KROMKI CHLEBA
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kromki chleba z dwóch stron na złoty kolor.
PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE
Awokado rozdrabniamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki. Czosnek, kolendrę i papryczkę chili bardzo drobno siekamy i dodajemy do pasty. Całość doprawiamy białym pieprzem i mieszamy.
ZAPIEKAMY ZAPIEKANKI
Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach i nakładamy go na podsmażone kromki chleba. Tak przygotowane zapiekanki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 2-3 minuty, aż ser się roztopi.
PODAJEMY ZAPIEKANKI
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na podgrzane zapiekanki nakładamy guacamole i pomidorki, ozdabiamy kilkoma liśćmi kolendry i solimy do smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
867,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
289,2 kcal
Tłuszcz
25,5 g
Węglowodany
7,6 g
Błonnik
7,4 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Guacamole
Ta pasta z awokado to klasyczna przekąska inspirowana kuchnią meksykańską. Przepis, aby przygotować ją w robocie MCC, pozwoli delektować się jej smakiem już w 5 minut!

Sałatka z rolowanym taco
Wyjątkowa wegańska sałatka, jakiej z pewnością nie znasz! Świeża sałata i cebula, na nich rolowane tacosy pełne fasoli i pikantnych dodatków, a wszystko to podane z wegańskim sosem ranczerskim. To świetny pomysł na sycący lunch do pracy lub kolację.

Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
Co zapakować do dziecięcego lunchboxu? Darek Gutkowski przychodzi z podpowiedzią i pokazuje, jak przygotować tortillę z salami i serem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ubijana feta z salsą z ogórka
Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!

Cookie dough
Sprawdzony i szybki przepis na kultowy przysmak inspirowany kuchnią amerykańską. Ta przepyszna surowa masa ciasteczkowa świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska lub dodatek do lodów i innych deserów.

Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
Przepis na przepyszne i orzeźwiające wyjątkowe lody na patyku bez dodatkowego cukru. Sprawdź, jak łatwo zrobić tę przekąskę z wykorzystaniem tylko świeżych owoców i warzyw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tosty z awokado i jajkiem
Chrupiące tosty z awokado i jajkiem to przepis Kingi na smaczne i pożywne śniadanie. Przygotujesz je w 10 minut! Sprawdź!

Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
Szukasz pomysłów na obiad, który trafi w gusta całej rodziny? Dłużej nie musisz! Sprawdź najnowszy przepis Kingi na szybką w przygotowaniu i pełną warzyw zapiekankę z dodatkiem aromatycznego sera cheddar i zielonego pesto.

Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
Warzywa to samo zdrowie! Do ich jedzenia zachęca pyszna i kolorowa kanapka z twarożkiem. Dzieci będą zachwycone!