Wieprzowina z kapustą po chińsku • przepis • składniki • przygotowanie
Mięso przygotowane w marynacie w orientalnym stylu, które nie tylko wybornie smakuje, ale również kusi swym wyglądem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MIĘSO UMYĆ,
osuszyć i pokroić w paski.
CZOSNEK I IMBIR
obrać, posiekać, wymieszać z chili, sokiem z cytryny i 3 łyżkami sosu sojowego i oleju, mięso marynować w tak przygotowanej marynacie przez 60-90 minut.
KAPUSTĘ PAK CHOI
i cebulę oczyścić, kapustę pokroić w poprzek na paski o szerokości 1 cm, cebulę – w krążki.
KIEŁKI OSĄCZYĆ Z
zalewy.
RYŻ WRZUCIĆ DO
400 ml wrzącej, osolonej wody i gotować przez 10 minut na małym ogniu.
MIĘSO OSĄCZYĆ, MARYNATĘ
zebrać.
PORCJE MIĘSA PODSMAŻYĆ
w rozgrzanym woku lub na patelni, wykorzystując pozostały olej, wyjąć.
KAPUSTĘ I CEBULĘ
wrzucić na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa, ciągle mieszając.
DODAĆ MARYNATĘ I
mięso i smażyć mniej więcej przez 5 minut.
DODAĆ KIEŁKI SOI
i orzechy nerkowca i smażyć przez 3 minuty, doprawić do smaku pozostałym sosem sojowym i chili.
SKROBIĘ ROZMIESZAĆ W
niewielkiej ilości wody, lekko zagęścić sos.
PODAWAĆ Z
ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2046 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
511,5 kcal
Tłuszcz
20,7 g
Węglowodany
51,7 g
Błonnik
29,7 g
Białko
29,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kokosowe krewetki z sosem mango
Pyszne, kokosowe krewetki z dodatkiem delikatnego ryżu jaśminowego i słodko-ostrego sosu mango. To idealny pomysł na zaskakujący obiad w stylu azjatyckim.

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną
Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!

Chrupiące tofu w stylu japońskim
Niezwykle chrupiące i pełne smaku! Takie jest tofu w stylu japońskim według tego przepisu. Koniecznie wypróbuj i zaproś kuchnię inspirowaną Azją do swojego domu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś w panierce serowej z sosem pesto
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.

Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!

Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
Myślisz, że dania z owocami morza są trudne do wykonania? W takim razie wypróbuj bardzo prosty przepis na owoce morza w cieście z aromatycznym dipem pesto i chrupiącymi frytkami z ziemniaków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Burgery z halloumi i sosem tzatziki
Czas na burgery w iście greckim stylu – z halloumi i aromatycznym sosem tzatziki. Dzięki grillowanej papryce, świeżym warzywom i mięciutkiej bułce mlecznej burgery zachwycają smakiem.

Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński Karola to intensywny smak i kolor, które uzyskasz dzięki mięsnemu wywarowi, odpowiednio dobranym przyprawom i buraczkom gotowanym w skórce!

Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
Aromatyczna zapiekanka z białą kiełbasą i sosem musztardowo-piwnym to danie, które odmieni niejedną Wielkanoc. Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak proste jest przygotowanie efektownego obiadu!