Warzywa z woka po chińsku • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw i słonego sosu sojowego to sposób na zaskakująco smaczne danie, które zadowoli wszystkich fanów kuchni dalekiego wschodu. Dowiedz się, jak zrobić szybkie i proste warzywa po chińsku z woka!

Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Wszystkie warzywa starannie umyj i obierz. Szczypior pokrój w talarki. Czosnek i cebulę posiekaj, a resztę warzyw pokrój w talarki lub dużą kostkę.
SMAŻYMY WARZYWA
Do woka wlej olej, a następnie dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez 1-2 minuty, aż warzywa nabiorą koloru. Podrzuć wszystkie składniki, żeby dokładnie je wymieszać. Dodaj kolejno marchewkę, paprykę oraz cukinię i podsmażaj przez 3 minuty. Znowu wymieszaj. Po upływie wyznaczonego czasu dodaj groszek cukrowy i smaż przez kolejne 2 minut.
PRZYPRAWIAMY DANIE
Polej warzywa sosem sojowym, dodaj pastę chili oraz cukier, a następnie równomiernie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszaj i podsmażaj w sosie ok. 4 minuty.
SERWUJEMY DANIE
Gdy warzywa nasiąkną sosem, a ich aromat zacznie unosić się po całej kuchni, to znak, że posiłek jest gotowy. Teraz pozostaje tylko przełożyć warzywa do misek, dodać ryż lub makaron wedle uznania oraz ozdobić szczypiorem. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
517,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
258,9 kcal
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
29,7 g
Błonnik
7,6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem
Sałatka owocowa z dozą pikantności. Polej ją orzechowym dressingiem i odkryj wyrazisty słodko-ostry smak.

Omlet z wędzonym łososiem z pistacjami
Delikatny omlet w stylu francuskim z dodatkiem kremowego awokado i wyjątkowego łososia wędzonego z pistacjami. Wypróbuj ten świetny przepis na pyszne śniadanie.

Flamiche z porami i serem
Wypróbuj przepis na flamiche - wykwintną tartę porowo-serową, pieczoną na kruchym cieście, podawaną z wyjątkową sałatką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cytryny w miodzie
Aromatyczne, sfermentowane w miodzie cytryny, które będą świetnym dodatkiem do zimowej herbaty, lemoniady czy deserów.

Słodka mikstura zdrowia z mrożonych truskawek, borówek i kefiru z siemieniem lnianym
Ta słodka mikstura przeniesie Cię do krainy, gdzie wędrują mityczne stworzenia i rodzą się nowi bohaterowie. A może nawet zastąpi Uzdrowiciela, gdy przyjdzie moment wyboru tego, kto zostanie w obozie? Przygotuj się na przygodę, która z każdym łykiem uwalnia ukryte rozkosze!

Kurczak w maśle ziołowym z airfryera
Klasyka wśród domowych obiadów, czyli pieczony kurczak w maśle ziołowym w wersji z airfryera. Przygotuj te soczyste udka kurczaka w aromatycznych przyprawach i podawaj je z ulubionymi dodatkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
Makaron i tuńczyk świetnie komponują się ze sobą w sałatkach. Wykorzystaj to połączenie, przygotowując prostą i szybką sałatkę warstwową wg przepisu Karola!

GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
Gofry belgijskie od tradycyjnych różnią się przygotowanym ciastem. W gofrach belgijskich wykorzystujemy ciasto drożdżowe, które nadaje im delikatną, puszystą strukturę. Wypróbuj i sprawdź, które lubisz bardziej!

Jabłkowe tacos
Świetna propozycja słodkiej przekąski – jabłkowe tacos! Z własnoręcznie przygotowanymi tortillami i nadzieniem jabłkowym!