Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
1 ZĄBEK CZOSNKU SIEKAMY
z kilkoma gałązkami świeżego tymianku, dodajemy niewielką ilość soli. Wszystkie składniki rozcieramy nożem na pastę. Umyte i osuszone udka nacieramy od strony mięsa przygotowaną marynatą. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki maksymalnie na 24 godziny.
NA ROZGRZANEJ, SUCHEJ PATELNI
układamy skórą do dołu gęsie uda, smażymy na niewielkim ogniu, wytapiając tłuszcz. Następnie kawałki mięsa obracamy i smażymy do uzyskania złotego koloru. Przesmażone uda przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy pokrojone w grube plastry 2 szalotki, ząbek czosnku i lekko podsmażamy. Całość przekładamy do naczynia z udami. Dodajemy jabłko pokrojone na cząstki, kilka plastrów świeżego imbiru, 2 łyżeczki miodu, 150 ml wina oraz sok z kiszonej kapusty. Doprawiamy mielonym białym pieprzem, dodajemy 100 g pokrojonego w kostkę masła. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C minimum na 2,5-3 godziny.
NA TEJ SAMEJ PATELNI,
na której smażyliśmy uda, wytapiamy tłuszcz z pokrojonego w drobną kostkę boczku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4716 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
786 kcal
Tłuszcz
55,1 g
Węglowodany
42,1 g
Błonnik
25,1 g
Białko
25,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.

Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!

Pikantne kulki z morelami
Masa migdałowa w połączeniu z wiórkami kokosowymi i morelami to deser idealny! A do tego prosty i szybki w przygotowaniu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!

Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!

Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
Kurczak, świeże warzywa, aromatyczne przyprawy i śródziemnomorskie dodatki – z tych składników powstało coś pysznego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.