Tarta Tatin • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MIKSER METALOWĄ
foremkę o śr.
26-27 CM -
bez zdejmowanego dna folię spożywczą wałek naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) lub 210 stopni C (góra-dół) Przygotuj wcześniej Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiekło.
CIASTO DO MISKI
miksera wsypujemy 200 g mąki pszennej, 20 g cukru, szczyptę soli, dodajemy 100 g masła w temperaturze pokojowej, wcześniej pokrojonego na małą kosteczkę i 1 żółtko.
CIASTO UCIERAMY ZA
pomocą miksera.
W TRAKCIE MIESZANIA
dodajemy do ciasta 2 łyżki wody.
MIKSUJEMY DO MOMENTU,
aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski miksera.
CIASTO ZAWIJAMY W
folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
PO TYM CZASIE
posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.
JABŁKA JABŁKA OBIERAMY
i kroimy na ćwiartki.
DELIKATNIE WYCINAMY GNIAZDA
nasienne, następnie każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.
DO METALOWEJ FOREMKI
wsypujemy 150 g cukru i 150 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki, podgrzewamy w celu uzyskania karmelu (cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszamy, uważając, żeby karmel się nie przypalił).
ZDEJMUJEMY FOREMKĘ Z
ognia, czekamy chwilę aż zawartość stężeje.
W FOREMCE UKŁADAMY
pierwszą warstwę jabłek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz z kawałków jabłek), którą następnie posypujemy częścią przygotowanego cynamonu.
UKŁADAMY DRUGĄ WARSTWĘ
jabłek, posypujemy całość resztą cynamonu.
NAKŁADAMY POKRYWKĘ NA
foremkę.
CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY, CZEKAMY,
aż karmel na dnie foremki zacznie się pienić i pokryje wszystkie jabłka.
PODDUSZAMY PRZEZ MNIEJ
więcej 5 minut.
ROZWAŁKOWANE CIASTO NAKŁADAMY
na foremkę z jabłkami.
ZBYT DŁUGIE BRZEGI
zawijamy do środka.
NA WIERZCHU CIASTA,
na środku, robimy niewielką dziurkę.
FOREMKĘ Z CIASTEM
wkładamy na mniej więcej 25 minut do piekarnika, na dolną kratkę.
PO UPIECZENIU CZEKAMY
chwilę, aż ciasto się ostudzi.
ZA POMOCĄ NOŻA
odklejamy brzegi ciasta od foremki.
BIERZEMY DUŻY TALERZ,
foremkę obracamy i delikatnie wysuwamy z niej tartę.
JAK PODAWAĆ KAWAŁKI
tarty podajemy z lodami śmietankowymi, całość przystrajamy kilkoma listkami mięty .
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4653,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1163,3 kcal
Tłuszcz
64,6 g
Węglowodany
139,6 g
Błonnik
11,6 g
Białko
11,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
Chrupiący spód, warzywa i wędzony ser to podstawa aromatycznego quiche z papryczkami padrón. Opcja idealna dla fanów francuskich smaków!

Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.

Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą
Sylwestrowy quiche, czyli minitarty z farszem z kabanosów i sera, pokocha każdy, kto ceni sobie proste, ale wyjątkowo smaczne przekąski. Niech trafią na Twój stół w ten wyjątkowy czas!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort szwarcwaldzki z wiśniami
Tort szwarcwaldzki zachwyca wiśniową konfiturą, puszystą bitą śmietaną i lekkim biszkoptem. Możesz przygotować go na każdą okazję!

Carpaccio z buraka
Proste, ale eleganckie carpaccio z buraka będzie świetną przystawką na domowej uczcie we włoskim stylu lub smaczną przekąską między posiłkami!

Ciasto czekoladowe – prosty przepis
To przepis dla fanów czekolady! Przygotuj ciasto, którym w dzieciństwie zajadał się Paweł Małecki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
Drożdżowe podpłomyki z ziemniakami, szynką i czosnkiem niedźwiedzim to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad!

Fitsałatka cezar z makaronem beauty
Kinga zaprasza na fitucztę! Wypróbujcie jej przepis na delikatną i pełną aromatycznych smaków sałatkę cezar z sosem oraz makaronem beauty.

Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
Szybko i smacznie! Wypróbuj przepis na domowego cheeseburgera i ciesz się smakiem kuchni inspirowanej Ameryką w swoim domu!