Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników • przepis • składniki • przygotowanie
Skarby wiosny w niezwykłej odsłonie! Szparagi zapieczone w prostym cieście z trzech składników będą zaskakującą i pyszną przekąską dla wielbicieli sezonowych warzyw.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Twaróg, masło i mąkę łączymy w dużej misce. Mieszamy i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
WAŁKUJEMY CIASTO I OWIJAMY SZPARAGI
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, na grubość ok. 4-5 mm, a następnie wykrawamy z niego kwadraty.
PIECZEMY SZPARAGI W CIEŚCIE
Szparagi w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce rozmącamy jajko i smarujemy nim ciasto za pomocą pędzelka. Całość oprószamy miksem ziaren lub czarnuszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2993,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
374,2 kcal
Tłuszcz
26,6 g
Węglowodany
25,2 g
Błonnik
2,7 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dorada z grilla z sosem cytrynowym
Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.

Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
Te proste rollsy ze świeżych warzyw świetnie sprawdzą się jako przekąska lub lekki posiłek. Dodatek kremowego sosu z orzeszków ziemnych sprawia, że całość smakuje obłędnie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.

Zapiekane naleśniki z ratatouille
Duszone warzywa zawinięte w naleśnik, zapieczone z serem to łatwy sposób na smaczny i udany obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Poduszeczki brzoskwiniowe
Połówki brzoskwiń wypełnione masą serową, ułożone na delikatnym cieście – oto pomysł na prosty i smaczny deser.

Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!

Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem to klasyczne danie, które zachwyca swoją prostotą i wielowymiarowym smakiem. Idealna na każdą okazję, w sam raz na ciepłe i chłodne dni. Sprawdźcie nasz przepis na tę smaczną i pożywną zupę!