Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie
Przywitaj nowy rok ze smakiem dzięki przepisowi Karola na przekąski sylwestrowe z ciasta francuskiego!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MUS Z ŁOSOSIA
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy serek, drobno posiekaną papryczkę chili i koperek. Wędzonego łososia kroimy w plastry i dodajemy do masy. Następnie dodajemy odrobinę skórki z cytryny i sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKÓW I PESTO
Pomidory sparzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy czarne oliwki.
FORMUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa równe prostokąty i cztery paski o szerokości 0,5 cm. Dwa prostokąty ciasta smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Do brzegów przyklejamy cieńsze paski ciasta i delikatnie dociskamy. Wyrównujemy końcówki ciasta i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE
Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C ok. 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie nakłuwamy środek, robiąc miejsce na farsz.
SKŁADAMY I PODAJEMY PRZEKĄSKI
Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kawałki – na kilka z nich nakładamy mus z łososia, a na pozostałe sałatkę z pomidorków, dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3664,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
458,1 kcal
Tłuszcz
32,9 g
Węglowodany
31,2 g
Błonnik
2,2 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Odwrócona tarta z kiełbasą
Ciekawa, prosta i pyszna! Odwrócona tarta z kiełbasą to sposób na szybki obiad. Przygotuj ją według przepisu Kingi!

Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!

Wytrawne rollsy z salami i sosem pomidorowym
Chrupiące i pyszne rollsy z ciasta francuskiego nadzianego salami, podane z aromatycznym sosem pomidorowym. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich nowym pomysłem na imprezową przekąskę lub na kolację.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!

Empanady z salsa verde
Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!

Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron konjac z kurczakiem z airfryera
Przygotowane w airfryerze danie w azjatyckim stylu z soczystym kurczakiem, chrupiącymi warzywami i makaronem konjac to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!

Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.