Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj dorsza w niecodziennym połączeniu. Z kapustą z pomarańczami i guacamole.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ Z POMARAŃCZAMI
Kapustę pekińską czyścimy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy głąb. Połówki kapusty kroimy w poprzek w wąskie paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę ze sparzonych pomarańczy. Oba składniki stopniowo podsmażamy na gorącym oleju, aż kapusta mocno zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut.
AWOKADO MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ
Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki, miąższ obieramy. Miksujemy z kwaśną śmietaną i doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem.
SMAŻYMY RYBĘ
Filety z dorsza myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy na gorącym maśle klarowanym przez ok. 3 minuty z każdej strony. Kapustę z pomarańczami doprawiamy do smaku i podajemy z dorszem i guacamole.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2290,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
572,6 kcal
Tłuszcz
34,0 g
Węglowodany
19,8 g
Błonnik
48,5 g
Białko
48,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bliny z kremem awokado i fetą
Bliny można podawać na wiele różnych sposobów – w zależności od preferencji – tak by były słodkie lub wytrawne. W tym przepisie dodatkiem jest krem awokado i feta. Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Wrapy w sałacie
Lekki i szybki pomysł na zdrową przekąskę! Wrapy w liściach sałaty to idealna alternatywa dla klasycznych tortilli – świeże warzywa, soczysty kurczak i chrupiąca cebulka tworzą wyjątkowo smaczną kompozycję.

Arepas z pastą z kurczaka i awokado
Danie rodem z Ameryki Południowej w wydaniu Kingi! Sprawdźcie przepis na arepas z pastą z kurczaka i awokado. Będziecie zaskoczeni tym niezwykle delikatnym i pożywnym połączeniem małych tortilli arepas z tworzącymi finalny smak dodatkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ogórki kanapkowe - przepis na ogórki kanapkowe w curry
Szukasz sposobu na urozmaicenie swoich kanapek? Ogórki kanapkowe z curry z naszego przepisu to strzał w dziesiątkę! Słodko-pikantny smak ogórków czyni je idealnym dodatkiem do wędlin, serów czy burgerów — te ogórki sprawią, że każda kanapka nabierze niepowtarzalnego charakteru!

Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!

Orientalna sałatka z bakłażana
Grillowany bakłażan, świeże warzywa, mięta i orientalne przyprawy tworzą kompozycję smaków, które przeniosą Cię prosto do słonecznego Maroka! To sałatka, której musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta jajeczna
Doskonała na śniadanie i kolację, pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu – poznaj przepis na najlepszą pastę jajeczną!

Wrapy w sałacie
Lekki i szybki pomysł na zdrową przekąskę! Wrapy w liściach sałaty to idealna alternatywa dla klasycznych tortilli – świeże warzywa, soczysty kurczak i chrupiąca cebulka tworzą wyjątkowo smaczną kompozycję.

Sałatka z falafelami i kremem czosnkowym
Falafel to symbol kuchni w stylu orientalnym. Odkryj ją dzięki przepisowi Kingi na sałatkę z falafelami, granatem i czosnkowym dipem!