Sałatka na sylwestra – z tuńczykiem i kapustą pekińską • przepis • składniki • przygotowanie
Sylwester to idealny moment, aby zaskoczyć gości różnorodnymi sałatkami. Aromatyczna sałatka z dodatkiem tuńczyka i kapusty na pewno zrobi piorunujące wrażenie. Przygotuj sałatkę według naszego przepisu, a na pewno się nie zawiedziesz!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Do rondla wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Następnie delikatnie wkładamy jajka do wody i gotujemy je na twardo przez ok. 8 minut.
OBIERAMY JAJKA
Po ugotowaniu wylewamy z garnka wodę, a następnie napełniamy ją chłodną wodą i zostawiamy na 5-10 minut. Potem obieramy jajka ze skorupki i wkładamy do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Kapustę i ogórka starannie myjemy. Kapustę szatkujemy drobno, a ogórka przekrawamy wzdłuż, a potem każdą część kroimy na plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do miski.
DODAJEMY TUŃCZYKA
Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju i wrzucamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do kubka wlewamy oliwę. Wyciskamy sok z cytryny i także wlewamy do kubka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do kubka. Dodajemy przyprawy i wszystko energicznie mieszamy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Ugotowane jajka przekrawamy na pół i wrzucamy do miski. Całość polewamy sosem i starannie mieszamy.
DODAJEMY SZCZYPIOR
Szczypiorek myjemy i osuszamy, a potem kroimy i ozdabiamy nim sałatkę. Całość wkładamy do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy sałatkę z lodówki i podajemy gościom.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1457,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
291,5 kcal
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
11,7 g
Błonnik
2,4 g
Białko
17,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!

Palia w cytrynach
Pomysł na pyszny obiad: smakowita ryba przyrządzona w prosty sposób z dodatkiem białego wina i plasterków cytryny.

Ciasto poduszkowiec
Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!

Jajka faszerowane z szynką
Rzeżucha to doskonały dodatek do wiosennych potraw! A z jajkami, szynką i serkiem śmietankowym smakuje wyśmienicie!

Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.