Przepis na włoską babkę Panettone • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa babka inspirowana kuchnią włoską, która potrzebuje wielu godzin, aby wyrosnąć, a następnie wystygnąć. Spróbuj przygotować ten niezwykle puszysty przysmak pełen bakalii!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Do zaczynu dodajemy jajko, żółtka, rum, cukier i mąkę. Ciasto zagniatamy, aż nabierze konsystencji przypominającej kruszonkę.
WYRABIAMY CIASTO
Do zagniecionego ciasta dodajemy stopniowo miękkie masło. Po dodaniu całego masła ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
WYRABIANIE CIASTA WŁAŚCIWEGO
W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki poza masłem i ciastem startowym. Tak przygotowaną masę dodajemy do wyrośniętego ciasta startowego i zagniatamy. Gdy oba ciasta się połączą, zaczynamy stopniowo dodawać miękkie masło. Kiedy połączymy ciasto z masłem, należy zacząć je wyrabiać, co może potrwać dość długo. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i nie może się kleić.
FORMOWANIE CIASTA
Rodzynki, owoce żurawiny i kandyzowaną skórkę pomarańczową zalewamy rumem.
WYRASTANIE CIASTA
Obie foremki do panettone dokładnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż ciasto potroi swoją objętość. Ostatnie wyrastanie ciasta trwa bardzo długo i w temperaturze pokojowej może zająć ok. 8 godzin, musimy je wtedy bacznie obserwować, aby nie dopuścić do przerośnięcia.
PIECZENIE PANETTONE
Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Kratkę do piekarnika umieszczamy na najniższym możliwym poziomie, aby panettone mogło swobodnie rosnąć. Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Po tym czasie sprawdzamy za pomocą patyczka, czy panettone się upiekło. Jeśli patyczek będzie suchy, wyjmujemy ciasto z pieca.
STUDZENIE PANETTONE
W podstawę ciast wbijamy z dwóch stron długie patyczki do szaszłyków. Następnie ciasta wieszamy do góry nogami, opierając je o brzegi głębokich garnków. Jest to zdecydowanie najbardziej skomplikowana część wykonania tego wyjątkowego ciasta, dzięki której panettone uzyskuje niezwykłą puszystość. Ciasto to musi stygnąć w takiej pozycji minimum 10 godzin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4348,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
271,8 kcal
Tłuszcz
11,4 g
Węglowodany
35,5 g
Błonnik
0,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z burratą a la caprese
Idealny przepis na imprezową przekąskę! Sprawdź przepis Kingi Paruzel i zaproś gości!

Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
Idealne ciasto na wiosnę i nie tylko! Przygotuj je i zaskocz bliskich tym wyglądającym jak jajka sadzone na leśnym mchu smakołykiem.

Hummus dyniowy
Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!

Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
Elegancka i klasyczna przystawka dla fanów ryb i słodko-ostrych połączeń smakowych. Tatar z łososia z sałatką z jabłka i ogórka doskonale pasuje do sylwestrowego menu!

Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.

Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!

Calzone z ricottą
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.