Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté • przepis • składniki • przygotowanie
Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Uda i podudzia Cebulę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki smażymy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie.
Z UMYTYCH I
osuszonych podudzi odcinamy końcówki kości z chrząstkami, z kości usuwamy skórę.
KAŻDE PODUDZIE SMARUJEMY
miodem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
DODAJEMY ZĄBKI CZOSNKU
w łupinach, sok z limonki, przesmażoną cebulę (wraz z oliwą, na której była smażona), kurkumę, posiekaną kolendrę i bazylię.
DOPRAWIAMY SOLĄ ORAZ
pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
pieczemy 45-60 minut w temp.
180°C (TERMOOBIEG).
PODCZAS PIECZENIA PODUDZIA
kilkakrotnie mieszamy.
WARZYWA DO MOCNO
nagrzanego woka wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy kolejno (chwilę smażąc każdy składnik): cebulę pokrojoną w piórka, drobno pokrojony ząbek czosnku, brokuł podzielony na mniejsze różyczki i składniki pokrojone w cienkie paseczki: imbir, cukinię, paprykę oraz marchew.
DOPRAWIAMY CAŁOŚĆ SOLĄ
i smażymy na dużym ogniu około 5 minut.
SKRAPIAMY SOSEM SOJOWYM,
dodajemy posiekaną kolendrę, chwilę smażymy.
PRZEKŁADAMY WARZYWA DO
miseczki.
UPIECZONE PODUDZIA, CEBULE
i czosnek przekładamy do miski, polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia.
DEKORUJEMY BAZYLIĄ I
kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1159,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
289,9 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
57 g
Błonnik
10,9 g
Białko
10,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placuszki bez laktozy z szynką
Pyszny, szybki i niezwykle prosty w realizacji przepis na placuszki bez laktozy z szynką. To świetny pomysł na lekki obiad, który trafi w gusta całej rodziny!

Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym
Pyszny smażony kurczak z ryżem z frytkownicy beztłuszczowej! Rozsmakuj się w tym pysznym daniu z dodatkiem aromatycznego sosu sezamowego i zaskocz bliskich nowym pomysłem na obiad.

Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
Kasza jaglana w nietypowej, ale smacznej i zdrowej kompozycji ze słodkich i słonych dodatków. Sprawdź, czy ją polubisz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!

Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.

Makaron z kurkami
Szukasz pomysłu na szybkie i łatwe w wykonaniu danie? Wypróbuj przepis Darii na makaron z kurkami, szpinakiem i aromatyczną szałwią!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort migdałowy "Mandorla
Pyszne ciasto, w którym tradycyjną mąkę zastąpiono mielonymi migdałami. Warto je przygotować – efekt jest powalający!

Lazania - szybka wersja
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!

Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
Delikatny biszkopt bez mąki, karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i maślanki! To deser dla prawdziwych smakoszy!