Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiący podpłomyk z dodatkiem sera koziego z anyżkowym koprem włoskim i brzoskwinią! To zaskakujące połączenie, ale przepyszne!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 125 ml letniej wody. Zagniatamy z mąką, cukrem, oliwą i 1 łyżeczką soli na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
SER KOZI MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie krążki. Koper włoski oczyszczamy (liście kopru odkładamy na bok), twardy głąb usuwamy, bulwę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Brzoskwinie myjemy, przecinamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w cienkie plasterki. Ser kozi rozkruszamy widelcem, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy liście tymianku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy każdą część na stolnicy posypanej odrobiną mąki, wielkością dopasowując ciasto do rozmiaru blachy. Ciasto układamy na dwóch blachach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.
PIECZEMY PODPŁOMYKI
Podpłomyki smarujemy kremem z sera koziego i układamy warzywa oraz brzoskwinie. Pieczemy jeden po drugim w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez 10-12 minut. Liście kopru włoskiego siekamy, posypujemy nimi podpłomyki, które podajemy pokrojone na kawałki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1936,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
484,1 kcal
Tłuszcz
17,2 g
Węglowodany
69,2 g
Błonnik
15,9 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!

Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!

Tort bez pieczenia z owocami leśnymi
Tort bez pieczenia z biszkoptami i owocami leśnymi. Pyszny, wegetariański, inspirowany produktami we włoskim stylu i idealny na lato. Przygotuj go i sprawdź, jak smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
Delikatny biszkopt z limonkowym kremem i brzoskwiniami – to ciasto idealne na każdą okazję!

Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
Greckie danie na bazie warzyw, któremu charakteru dodaje słony ser feta. Lekkie, sycące i naprawdę łatwe w przygotowaniu!

Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Philly cheesesteak - kanapka z Filadelfii
Philly cheesesteak to klasyczna amerykańska kanapka pochodząca z Filadelfii, która zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mięciutka bułka — czy to nie brzmi wspaniale? Daj się zauroczyć i spróbuj Philly cheesesteak naszego autorstwa!

Świąteczny karp w ziołowej panierce
To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!