Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli lubisz pieczony drób, wybierz perliczkę! Szlachetne mięso podane z prostym dodatkiem: pieczonymi ziemniaczkami to świetny pomysł na obiad inny niż zwykle – dla Ciebie i bliskich.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY PERLICZKĘ
Drobno posiekany czosnek, listki z 2 gałązek świeżego tymianku, sól, pieprz i suszony tymianek łączymy w misce z oliwą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy z wierzchu tuszkę perliczki. W środku doprawiamy ją solą i pieprzem. Do środka wkładamy 4 gałązki tymianku. Perliczkę w marynacie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
PIECZEMY PERLICZKĘ
Zamarynowaną perliczkę wyjmujemy z lodówki i faszerujemy masłem. Nóżki związujemy sznurkiem. Przekładamy tuszkę do brytfanny i podlewamy bulionem. Przykrywamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PIECZEMY ZIEMNIACZKI
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
PODAJEMY DANIE
Upieczone ziemniaczki przekładamy na półmisek. Na ziemniaczkach układamy upieczoną perliczkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2572 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
643 kcal
Tłuszcz
28,8 g
Węglowodany
26,5 g
Błonnik
65,6 g
Białko
65,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.

Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!

Sernik chałwowy
Paweł Małecki przygotował deser, który pokochają wszyscy fani chałwy! Sernik chałwowy na kakaowo-orzechowym spodzie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.

Biszkopt z galaretką pomarańczową
Biszkoptowe ciasto z pomarańczową galaretką i polewą czekoladową – musisz je przygotować i poznać ten orzeźwiający smak!

Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!

Gulasz z indyka
Gotowanie gulaszu z indyka to wyjątkowa podróż po smakach, która otuli nas aromatem. W tym przepisie połączymy tradycję z nowoczesnością, aby stworzyć danie pełne smaku. Gulasz z indyka to propozycja dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż klasyczny gulasz wołowy. Spróbuj zrobić go wraz z nami!